فهرست این مطلب
- 1 پسوریازیس چیست و چه علائمی دارد؟
- 2 رابطه ریزش مو و پسوریازیس
- 3 نتایج حاصل از کاشت مو در بیماران پسوریازیس
- 4 کدام روش کاشت مو در بیماران پسوریازیس مناسب است؟
- 5 مزایای کاشت مو در بیماران پسوریازیس
- 6 عوارض احتمالی کاشت مو در بیماران پسوریازیس
- 7 عوامل موثر بر هزینه کاشت مو برای بیماران پسوریازیس
- 8 مراقبت های بعد از کاشت مو در بیماران پسوریازیس
- 9 درمان های جایگزین کاشت مو در افراد پسوریازیس
- 10 سوالات متداول
در دهه اخیر، کاشت مو به یکی از پرطرفدارترین و موفقترین روشهای درمانی جهت رفع کمپشتی و طاسی مو تبدیل شده است و در سراسر جهان طرفداران بیشماری دارد.
همانطور که میدانید بیماریها خصوصا بیماریهای پوستی میتوانند ارتباط مستقیم و تاثیرگذاری بر نتیجه کاشت مو داشته باشند؛ به همین دلیل مسئله کاشت مو برای بیماران پسوریازیس بسیار مطرح است.
در این مسئله که کاشت مو یک روش درمانی تضمینی است شکی وجود ندارد؛ اما آیا این اثربخشی درمورد تمام افرادی که کاندید انجام کاشت مو هستند صدق میکند؟
امروزه کمپشتی و طاسی مو در افراد مختلف افزایش داشته، بنابراین نداشتن موهایی پرپشت و یکدست در کنار یک مشکل پوستی مانند پسوریازیس به خوبی میتواند مشکلاتی مانند افسردگی، فشار عصبی، کاهش روابط اجتماعی و… را در پی داشته باشد.
پسوریازیس چیست و چه علائمی دارد؟
عارضهها و بیماریهای پوستی انواع بسیار گسترده و در بسیاری از مواقع علائم مشابهی دارند به همین دلیل اکثر افراد اطلاعات چندان دقیقی در مورد پسوریازیس و علائم آن ندارند.
پسوریازیس psoriasis یا صدفک در واقع نوعی بیماری خود ایمنی مزمن است که سلولهای پوستی را درگیر خود میکند؛ این بیماری زمانی ایجاد میشود که سیستم عصبی با سیگنالهای اشتباه خود سلولهای پوستی را هدف قرار داده و سرعت چرخه سلولی را افزایش میدهد.
پسوریازیس انواع مختلفی دارد که اصلیترین آنها شامل معکوس، پلاکی، خالدار، پوسچولار و اریترودرمیک است؛ شایعترین نوع بیماری پسوریازیس پلاکی است که با لکههای نسبتاً برجسته، قرمز رنگ و با پوششی نقرهای و سفید بر روی پوست شناخته میشود.
این بیماری در هر ناحیهای از پوست بدن ازجمله آرنجها، زانو، کف دست، پوست سر و… خود را نشان میدهد؛ این مشکل پوستی حتی میتواند با بیماریهای جدی دیگری مانند افسردگی، بیماریهای قلبی، دیابت و… در ارتباط باشد.
علائم پسوریازیس باتوجه به نوع آن و از فردی به فرد دیگر ممکن است متفاوت باشد اما به طور عمده این علائم شامل موارد زیر هستند.
- لکههای قرمز روی سطح پوست که با فلسهای نقرهای پوشیده شدهاند.
- پوست خشک و ترک خورده با احتمال خونریزی
- خارش و سوزش غیر طبیعی در نقاط مختلف پوست
- نقاط کوچک پوسته پوسته شده که معمولاً در کودکان دیده میشود
- ناخنهای ضخیم برآمده و سوراخ شده
- مفاصل متورم و سفت و…
رابطه ریزش مو و پسوریازیس
باتوجه به اینکه برخی بیماری ها ممکن است با ریزش مو ارتباط داشته باشد بنابراین این سوال مطرح است که آیا میان ریزش مو با پسوریازیس نیز رابطهای وجود دارد؟
در پاسخ باید گفت بله؛ اگرچه ریزش مو نمیتواند جزء عوارض اصلی پسوریازیس باشد اما در برخی از موارد باعث ایجاد رابطه تاثیرگذار میان این دو عارضه میشود.
پسوریازیس پوست سر میتواند موجب ایجاد لکههای ظریف و جزئی تا ضخیم و جدی بر سطح پوست سر و پوسته شدن آن شود؛ این مسئله ممکن است ریزش موی خفیف یا شدید را به دنبال داشته باشد.
صدفک اغلب با خارش همراه است و افرادی که برای رفع خارش، پوست خود را خراش میدهند باعث کشش موها و در نتیجه نوعی ریزش مو به نام کشش آلوپسی میشود. مصرف برخی داروهای خاص درمانی مانند سالیسیلیک اسید میتواند باعث ریزش موی موقت شود؛ بطور کل ریزش مو عوارض جانبی بسیاری از پروسههای درمانی سخت است.
نتایج حاصل از کاشت مو در بیماران پسوریازیس
همانطور که گفتیم بیماران پسوریازیس نیز اکثرا با مشکل کمپشتی و طاسی مواجه هستند، و قطعا این افراد نیز به دنبال یافتن راهی برای رشد مجدد موهای از دست رفته خود میباشند.
اما همانطور که مشخص است این افراد دچار یک بیماری مزمن پوستی هستند و پوست افراد پسوریازیس از حساسیت بیشتری نسبت به افراد عادی برخوردار است؛ بنابراین هر اقدام درمانی باید با احتیاط تمام برروی آن انجام شود.
بطور کل کاشت مو برای بیماران پسوریازیس قابل انجام است اما حساسیت این روش درمانی بیشتر از حالت عادی میباشد؛ حتی بر اساس تحقیقات در برخی موارد کاشت مو سبب بهبود علائم پسوریازیس میشود.
اما آنچه مسلم است پوست دچار به صدفک درگیر با التهاب، خارش و بروز علائم است بنابراین در مواردی که پسوریازیس در مرحله فعال و ملتهب خود است ابتدا باید بیماری به کمک روش درمانی خاص خود تا حدودی کنترل شود.
در قدم بعدی بهترین روش کاشتی که حداقل جراحت و نهایت ظرافت را داشته باشد برای فرد انتخاب شده و اقدامات و مراقبتهای خاصی برای دوران پیش از کاشت تجویز میشود تا کاشت مو بدون هیچ مشکلی انجام شود.
کدام روش کاشت مو در بیماران پسوریازیس مناسب است؟
همانطور که میدانید کاشت مو امروزه به روشهای متنوعی در سراسر دنیا قابل اجرا است؛ تفاوت این روشها در تجهیزات مورد استفاده، جزئیات نحوه برداشت و کاشت موها، تکنیکهای حین کاشت، نحوه برداشت واحدهای پیوندی و… است.
اینکه چه نوع روش کاشتی برای بیماران پسوریازیس مناسبت است تنها با تشخیص پزشک و پس از معاینه کامل بیمار و بررسی وضعیت او ممکن میباشد؛ در هر حال در ادامه روشهای مختلف کاشت مو را برای شما عزیزان شرح خواهیم داد.
- میکروگرافت: میکروگرافت متدی است که در آن گرافتهای پیوندی با سایزهای کوچک با 1 تا 4 فولیکول به کمک هولدرها و پانچهای اتوماتیک برداشت و کاشت میشوند.
- اس یو تی: در کاشت مو sut واحدهای پیوندی لنزپانچهای اتومات با نهایت ظرافت از بانک مو خارج شده و تا زمان کاشت در یک محفظه به شکل منجمد نگهداری میشوند.
- اف یو تی: در متد اف یو تی واحدهای پیوندی به شکل یک نوار ظریف از بانک مو برداشت شده و متناسب با ناحیه قابل کاشت به واحدهای پیوندی کوچکتری تقسیم میشوند.
- اف ای تی: اف ای تی یا همان FUE یکی از متدهای مدرن کاشت مو است که در آن گرافتها به شکل فولیکولهای منفرد و مجزا با نهایت ظرافت برداشت و کاشت میشوند.
- میکروایمپلنت: میکروایمپلنت در واقع یک تکنیک مدرن کاشت مو است که برای پوشش دادن نواحی کمپشت استفاده میشود؛ در این روش تعدادی تار موی غیرطبیعی (مصنوعی) در نواحی کمپشت و لابهلای موهای طبیعی است.
- ترمیم مو hrt: این روش ترمیم مو یک متد بسیار مدرن است که به اشکال مختلفی قابل اجرا میباشد و در آن از فیبرهای مصنوعی که از نظر رنگ و ساختار کاملا مشابه موهای طبیعی خود فرد هستند برای کاشت استفاده میشود.
مزایای کاشت مو در بیماران پسوریازیس
کاشت مو به عنوان یک روش درمانی موثر، غیرتهاجمی و با حداقل عوارض میتواند به ترمیم کمپشتی و طاسی افراد دارای پسوریزایس نیز کمک کند و مزایای این روش برای بیماران پسوریازیس شامل موارد زیر است.
- ریسک پایین این روش درمانی در مورد تشدید و تحریک بیماری
- انجام کاشت مو با بیحسی موضعی و عدم نیاز به بیهوشی
- حداقل میزان جراحت در کاشت مو و عدم ایجاد اسکار
- کمک به بازیابی موهای از دست رفته
- کاهش سطح استرس و افزایش اعتماد بهنفس و روحیه
عوارض احتمالی کاشت مو در بیماران پسوریازیس
کاشت مو مانند هر روش درمانی دیگری نمیتواند بطور مطلق بدون عارضه باشد خصوصا زمانی که این روش درمانی بخواهد بر روی پوست درگیر با صدفک اجرا شود؛ اما خوشبختانه باتوجه به غیرجراحی و غیرتهاجمی بودن کاشت مو این روش بسیار کم عارضه است.
در واقع بیشتر عوارض احتمالی کاشت مو برای بیماران پسوریازیس، به عدم رعایت مراقبتهای خاص این زیباجویان در دوران نقاهت مربوط است؛ میتوان گفت در صورتی که زیباجو نکات مراقبتی پزشکی پس از کاشت مو به خوبی رعایت کند عوارض جدی متوجه او نخواهد بود.
درهرحال در صورتی که کاشت مو توسط پزشک مجرب، با نظر به شرایط پوستی فرد انجام نشود و زیباجو دوران نقاهت را با سهلانگاری نسبت به مراقبتها طی کند ممکن است عوارضی مانند عدم نتیجه مطلوب کاشت مو، تشدید علائم پسوریازیس و… را تجربه کند.
عوامل موثر بر هزینه کاشت مو برای بیماران پسوریازیس
برآیند هزینه نهایی کاشت مو برای بیماران پسوریازیس تابع یکسری عوامل تاثیرگذار است که شمال موارد زیر میباشند.
- نوع و شدت پسوریازیس و درمانهای لازم جهت کنترل بیماری
- هزینه آزمایشها و داروهای لازم جهت کنترل پسوریازیس
- روش کاشت مو و هزینه آزمایشات و معاینههای پیش از کاشت
- دستمزد پزشک و هزینه کلینیک
- هزنیه جلسات معاینه، داروها و مراقبتهای مربوط به دوران نقاهت و…
مراقبت های بعد از کاشت مو در بیماران پسوریازیس
جدا از مراقبتهای عمومی که تمام کاندیدهای کاشت مو باید رعایت کنند، یکسری از مراقبتها وجود دارد که مخصوص بیماران پسوریازیسی است که کاشت مو انجام دادهاند؛ حداقل این افراد در رعایت برخی از مراقبتها باید بسیار جدیتر عمل کنند و این نکات مراقبتی شامل موارد زیر هستند.
- مصرف داروهای خاصی که پزشک جهت کنترل وضعیت پوست برای زیباجوی دارای پسوریازیس تجویز میکند.
- کوتاه نگهداشتن موها تا جای ممکن برای رعایت راحتتر مراقبتها
- عدم استفاده خودسرانه از هرگونه دارو، شامپو، پماد، لوسیون و…
- عدم قرارگیری در معرض آفتاب مستقیم در دوران نقاهت
- عدم استفاده از مشروبات الکلی، دخانیات و مواد خوراکی تحریک کننده پوست یا سیستم ایمنی بدن
- رعایت کامل بهداشت فردی با توجه به تذکرهای پزشک
- استحمام تنها با اجازه پزشک و طبق دستورالعمل او
- استفاده از لوسیونها، روغنها، شامپوها و مواد مراقبتی که پزشک تجویز کرده است
- خودداری از خارش پوست سر در صورت احساس خارش
- کاهش سطح استرس و اضطراب، الگوی زندگی سالم و تغذیه مناسب
- رفتن به استخر، سونا، دریا و… تنها با مشورت پزشک
- عدم انجام روش درمانی همزمان بر روی پوست سر در دوران نقاهت و…
درمان های جایگزین کاشت مو در افراد پسوریازیس
در واقع باید گفت که در حال حاضر تنها روش تضمینی رفع طاسی مو که در کوتاهترین زمان ممکن اثربخشی خود را نشان میدهد کاشت مو است؛ در مورد بیماران پسوریازیس باتوجه به اینکه پوست این افراد در معرض تحریک است نمیتوان هر روشی را جایگزین کاشت مو دانست.
انتخاب هر روش جایگزینی برای کاشت مو بیماران پسوریازیس تنها باید به تشخیص و با صلاحدید پزشک باشد و انتخاب روشهای خودسرانه و امتحان کردن روشهای متعدد میتواند محرک التهابات پوستی ناشی از پسوریازیس باشد.
سوالات متداول
آیا در صورت ابتلا به پسوریازیس میتوانم کاشت مو انجام دهم؟
در بسیاری از موارد افرادی که دچار پسوریازیس هستند محدودیت شدیدی برای کاشت مو ندارند تنها باید همزمان با آماده شدن جهت کاشت مو روال درمانی جهت کنترل بیماری خود را طی کنند.
چه درمان مویی برای پسوریازیس خوب است؟
در حال حاضر تنها روش درمانی قطعی، تضمینی، کمعارضه و کمخطری که افراد دارای پسوریازیس جهت رفع کمپشتی و طاسی موی خود میتوانند داشته باشند کاشت مو است.
آیا پسوریازیس به فولیکولهای مو آسیب میرساند؟
بطور کل اکثر مشکلات و بیماریهای پوستی میتوانند سلامت فولیکولهای مو را تحتتاثیر قرار دهند خصوصا زمانی که با استرس همراه باشند و در ناحیه پوست سر نمایان شوند.
آیا در صورت ابتلا به پسوریازیس پوست سر میتوان از ماینوکسیدیل استفاده کرد؟
مصرف ماینوکسیدیل ممکن است پوست درگیر با پسوریازیس را تحریک و جذب آن در این افراد مشکلاتی داشته باشد در هر حال استفاده از آن تنها باید با مشورت پزشک صورت بگیرد.
آیا اصلاح سر میتواند پسوریازیس را متوقف کند؟
اصلاح سر نمیتواند درمان یا روشی برای توقف پسوریازیس باشد اما کوتاه کردن موها تا جای ممکن میتواند طول درمان و رعایت مراقبتهای لازم را راحتتر کند.