فهرست این مطلب
افتادگی پوست و چروکیده شدن آن همزمان با افزایش سن بیشتر خواهند شد. اما سبک زندگی، اتفاقاتی که تجربه میکنیم، تغذیه، مراقبت از پوست و … به شدت بر شادابی و جوان ماندن چهره تاثیر میگذارند. بارداری از جمله مهمترین مراحل زندگی خانمها است که قطعا بر شرایط بدنی مادران تاثیر میگذارد. در این دوران و به ویژه زمان زایمان، استرس و درد به شدت اثر منفی بر روی طراوت چهره دارد.
برای مثال اغلب خانمها از سیاهی زیر چشم و چروکیدگی آن قسمت، افتادگی پوست بعد از زایمان به دلیل کاهش حجم بدن، افزایش چروکهای پیشانی به دلیل درد کشیدن و … گلایه کرده و این سوال را مطرح میکنند که آیا تزریق بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی ضرر دارد؟
همانگونه که میدانید در حال حاضر تزریق بوتاکس در اغلب کلینیکهای زیبایی کشور من جمله پایگاه علمی پزشکی مارال سلامت ایرانیان انجام میشود اما این مسئله بسیار مهم است که این تزریق را تحت نظر متخصص حرفهای و در شرایط استاندارد انجام دهید. با توجه به اینکه برخی از خانمها تمایل دارند تزریق بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی انجام شود، لازم است این مقاله را با دقت مطالعه کنید تا اطلاعات کافی به دستآورید.
مشاهده این مطلب : تزریق بوتاکس به خطوط پنجه کلاغی
تزریق بوتاکس چگونه انجام میشود؟
قبل از هر چیز لازم است با مکانیسم تزریق بوتاکس آشنا شویم چون آگاهی از روش کار، کمک میکند خانمها برای تزریق بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی بهتر تصمیم بگیرند. بوتاکس از سمی باکتریایی به نام بوتولینوم به دست میآید که وقتی به محلی از بدن تزریق میشود، عضلات آن قسمت را فلج میکند. در نتیجه سیگنالهای عصبی به عضلات نرسیده و وقتی عضلات کناری حرکت کنند، این قسمت هیچ تغییر نخواهد داشت. برای مثال فرض کنیم که شما تزریق بوتاکس خط اخم را انجام دادهاید.
اکنون روبروی آینه ایستاده و اخم کنید. متوجه خواهید شد که بین دو ابرو هیچ تغییری نخواهد کرد. در واقع تزریق بوتاکس از چروکیده شدن پوست جلوگیری میکند. اما اولین سوالی که اکنون برای همه بانوان پیش میآید این است که با توجه به سمی بودن ماده، تزریق بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی خطرناک نیست؟ تا به حال تحقیقاتی مبنی بر استفاده از این ماده در بدن خانم باردار و شیرده انجام نگرفته است بنابراین نمیتوان با قطعیت در این مورد صحبت نمود.
اما برای شما یک پیشنهاد داریم. قبل از اینکه تصمیم خود را برای این عمل زیبایی قطعی نمایید، اول به این موضوع فکر کنید آیا ضرورتی برای انجام کار در دوران حاملگی و شیردهی وجود دارد یا خیر؟ آیا ممکن است خطراتی برای شما داشته باشد؟
مشاوره تزریق بوتاکس تخصصی و رایگان (تلفنی و آنلاین)
عوارض تزریق بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی
تزریق بوتاکس برای قسمتهای مختلف صورت همانند پیشانی، گودی چشم، گونهها، لبها، چانه و حتی برای فرم دهی به بینی استفاده میشود و همین گستردگی در استفاده از این روش باعث شده است خانمها حتی تصمیم بگیرند برخی مشکلات پوستی خود در دوران بارداری و شیردهی را از این طریق برطرف نمایند. اما لازم است بدانید آنچه به صورت قطعی تایید شده است، ابتلا به بیماری بوتولیسم در بدن مادران باردار ناشی از پخش شدن سم از محل تزریق است. مهمترین عوارض ناشی از این بیماری عبارتند از:
- اولین و مهمترین عارضه ناشی از بوتولیسم، ضعف عضلات است که در این حالت مادر باردار، به شدت اذیت خواهد شد.
- ممکن است به تاری دید و یا حتی دوبینی مبتلا شوید.
- در برخی موارد خانمها در تکلم نیز مشکل پیدا میکنند.
- گرفتگی صدا و مشکلات تنفسی، از دیگر عارضههای بوتولیسم است.
- بانوان عزیز توجه داشته باشند که احتمال دارد دچار بیاختیاری ادراری شوند. تصور کنیم این اتفاق در دوران حاملگی رخ بدهد آیا میدانید این مسئله بر روی جنین در شکم تاثیر میگذارد؟
مطالب بیشتر: سن مناسب تزریق بوتاکس
مسئله بسیار مهم که لازم است مادران به آن توجه داشته باشند این است که این عارضهها بین چند ساعت تا چند هفته طول میکشد. متاسفانه ما با موارد زیادی مواجه بودهایم که مادر از بارداری خود اطلاع نداشته و تزریق بوتاکس را انجام داده است. همانگونه که گفته شد اگر دوز سم زیاد نبوده و تزریق به درستی صورت گیرد، خطری شما و جنین را تهدید نخواهد کرد و بوتولیسم تنها به دلیل دوز زیاد بوتاکس در بدن رخ میدهد. بنابراین استرس و نگرانی نداشته باشید.
مشاهده این مطلب: درمان کبودی و ورم بعد از تزریق بوتاکس
چند ماه بعد از بوتاکس میتوان باردار شد؟
خوشبختانه تحقیقات حاکی از آن است که بوتاکس هیچ تأثیری بر روی قدرت باروری ندارد. بنابراین اگر شما قبل از بارداری بوتاکس تزریق کنید، اصلا خطری شما را تهدید نمیکند. از طرف دیگر از آنجایی که بوتاکس وارد خون نمیشود، بنابراین آسیبی به جنین شما وارد نخواهد کرد. بنابراین در پاسخ به این سؤال که چند ماه بعد از بوتاکس میتوان باردار شد باید بگوییم که نیازی به بازه زمانی طولانی مدت نیست بلکه بهتر است یک ماه بارداری را به تعویق بیندازید.
آیا تزریق بوتاکس قبل از بارداری مضر است؟
از آنجایی که انجام تحقیقات در زمینه تزریق بوتاکس همچنان ادامه دارد و اطلاعات کاملی در دسترس نیست، بنابراین پیشنهاد ما این است که قبل از بارداری تزریق بوتاکس را انجام ندهید. درست است که ما در قسمت قبل توضیح دادیم که تزریق بوتاکس قبل از بارداری تأثیر منفی بر روی شما ندارد ولی برای اینکه دچار نگرانی و استرس بیهوده نشوید، پیشنهاد ما این است که به جای تزریق بوتاکس قبل از بارداری، دست نگه دارید و زمانی که دوران حاملگی تمام شد اقدامات لازم را انجام دهید.
تاثیر تزریق بوتاکس در دوران بارداری بر سلامت جنین
ممکن است هدف از تزریق بوتاکس، درمان برخی از عارضهها همانند عوارض ناشی از میگرن باشد. بنابراین در صورتی که متخصص لازم میداند درمان در دوران حاملگی نیز ادامه پیدا کند، بهتر است در سه ماهه اول، دست نگه دارید چون متخصصان معتقد هستند در این دوران، اندامهای بدن جنین در حال شکلگیری است و هیچ ماده دارویی و حتی سم بوتولینوم نباید وارد بدن مادر شود چون ممکن است منجر به نقص در جنین شود. البته تاکنون گزارشی در مورد نقص جنین ناشی از سم بوتولینوم ثبت نشده است اما به هر حال باید جانب احتیاط را رعایت نمود. همچنین لازم به ذکر است که هیچ اطلاعاتی در مورد تاثیر بوتاکس بر زایمان زودرس و حتی سقط جنین ارائه نشده است.
مسئله دیگر که لازم میدانیم در مورد آن صحبت کنیم، تاثیر بوتاکس بر رشد مغزی جنین است. همانگونه که میدانید رشد مغز در تمام طول بارداری ادامه دارد به همین دلیل است که پزشک شما اکیدا توصیه میکند از خود مراقبت کنید تا حتی المقدور نیازی به مصرف دارو نباشد. ورود مواد شیمیایی به بدن میتواند تاثیر منفی بر رشد مغز داشته باشد. بنابراین بهتر است جانب احتیاط را رعایت کرده و تزریق بوتاکس در دوران بارداری انجام نشود.
مشاهده این مطلب: تزریق بوتاکس خط اخم
بوتاکس در هفته اول بارداری
سؤالی که برخی از خانمها مطرح میکنند این است که آیا بوتاکس در هفته اول بارداری میتواند تأثیر منفی بر روی رشد جنین داشته باشد یا خیر. گاهی اوقات خانمها بدون اینکه بدانند باردار هستند، برای تزریق بوتاکس اقدام کرده و سپس نگران این موضوع میشوند که آیا این اقدام زیبایی عوارضی را برای جنین به همراه دارد یا نه. خوشبختانه تحقیقات زیادی بر روی زنانی انجام گرفته است که بدون اطلاع از بارداری، برای تزریق بوتاکس اقدام کردهاند. نتیجه تحقیقات نشان داده است که در بدن این قبیل خانمها هیچ تاثیر منفی بر روی مادر و جنین مشاهده نشد. بنابراین اگر به صورت ناخواسته در هفته اول بارداری بوتاکس تزریق کردید، اصلا نگران این موضوع نباشید به خصوص اینکه غلظت بوتاکس خیلی کم است.
بوتاکس در ماه اول بارداری
درست است که تا به حال تحقیقات علمی هیچگونه تأثیر منفی بوتاکس بر روی جنین در حال رشد را گزارش نکردهاند ولی پزشکان به مادران باردار توصیه میکنند که در سه ماهه اول بارداری که سه ماهه طلایی شناخته شده و اندامهای جنین در حال شکلگیری هستند، برای انجام هیچ گونه عملی اقدام نکنند. بنابراین همانگونه که متوجه شدید بهتر است تزریق بوتاکس در ماه اول بارداری را به تأخیر بیندازید. به طور کلی پیشنهاد ما این است که برای انجام هر گونه اقدام زیبایی بر روی صورت، ابتدا اجازه دهید دوران بارداری سپری شود و سپس دست به کار شوید چون به هر حال در دوران بارداری پوست افتاده و چروک میشود.
نکاتی در مورد تزریق بوتاکس در دوران شیردهی
بانوان عزیز توجه داشته باشید که محققان اکیدا توصیه میکنند تزریق بوتاکس در دوران شیردهی انجام نشود چون اطلاعات کافی مبنی بر بیخطر بودن این کار در دوران شیردهی برای سلامت مادر و نوزاد وجود ندارد. اما با این حال چند مطلب را متذکر میشویم:
- در هر بار تزریق، مقدار کمی از بوتاکس به محل مورد نظر تزریق میشود.
- متخصصان از بوتولینوم نوع A استفاده میکنند که کمترین عارضه جانبی را دارد.
- اگر دوز معینی از بوتاکس استفاده شده، تزریق به درستی صورت گیرد و بعد از اتمام کار نکات مهم همانند عدم ماساژ صورت و بالاتر بودن سر از بدن در حین استراحت را رعایت کنید، قطعا بوتاکس در همان محل تزریق مانده و در بدن پخش نمیشود.
- درست است که گزارشی مبنی بر انتقال سم به بدن نوزاد از طریق شیر مادر وجود ندارد اما عاقلانهترین کار این است که سلامت فرزند خود را به خطر نیندازید. شاید مشکلی رخ بدهد. اما اگر به دلیل درمان بیماری مجبور به تزریق بوتاکس هستید، توصیه ما بر این است که حتما چند ساعت صبر کرده و سپس کودک را شیر بدهید.
- در نهایت توصیه میکنیم به جای تزریق بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی، کمی صبر کنید تا بدن به حالت تعادل از نظر هورمونی برسد چون همانگونه که میدانید هورمونها بر زیبایی و سلامت پوست تاثیر میگذارند و ثبات هورمونها، مدتی بعد از زایمان رخ خواهد داد.
مطالب بیشتر: مراقبت قبل و بعد از تزریق بوتاکس
فاصله بوتاکس و بارداری چقدر باشد؟
اگر با عملکرد بوتاکس آشنا باشید به خوبی میدانید بوتاکس یک ماده سمی است که از طریق غیر فعال کردن عصبها در منطقه هدف و از کار انداختن آنها، به جلوگیری از پیشروی چین و چروکهای پوست کمک میکند. بنابراین زمانی که بوتاکس انجام میشود، ماده سمی به تدریج در بدن شما پخش خواهد شد. اگر شما قصد بارداری دارید درست است که عمده متخصصان از دوز کم بوتاکس برای فرم دادن به صورت و درمان چین و چروکها استفاده میکنند اما فراموش نکنید همین دوز کم هم میتواند خطراتی را برای جنین به همراه داشته باشد.
به همین دلیل است که پزشکان توصیه میکنند فاصله بین بوتاکس و بارداری باید حداقل چهار ماه در نظر گرفته شود تا مطمئن شوید که سم بوتاکس عمدتاً در بدن تجزیه شده و بر روی سلامت جنین تأثیر منفی نمیگذارد. هنوز تحقیقات علمی در مورد نحوه پخش شدن بوتاکس در بدن و ورود آن به خون ادامه دارد و در نتیجه ما باید جانب احتیاط را رعایت کنیم. توجه داشته باشید اگر بلافاصله بعد از تزریق بوتاکس متوجه شدید که باردار هستید باید سریعا به متخصص مراجعه کنید و این موضوع را با او در میان بگذارید.
بوتاکس و ای وی اف
ای وی اف یا باروری آزمایشگاهی یکی از بهترین روشهایی است که به ناباروری خانمها خاتمه داده است. در این روش لقاح تخمک و اسپرم در محیط آزمایشگاه انجام گرفته و سپس اجازه میدهند جنین کمی در محیط آزمایشگاه رشد کند. زمانی که متخصصان از سلامت جنین مطمئن شدند، آن را به رحم مادر انتقال میدهند.شاید بعضی از خانمها تصمیم گرفته باشند که قبل از آی وی اف تزریق بوتاکس انجام دهند اما میخواهند بدانند که بوتاکس بر روی سلامت تخمک آنها تأثیر میگذارد یا خیر.
به طور کلی تفاوتی ندارد که شما به صورت طبیعی بارور شدهاید و یا اینکه قرار است از روش آی وی اف استفاده کنید؛ طبق آنچه گفته شد، ۴ ماه قبل از بارداری به هیچ عنوان نباید بوتاکس انجام دهید. در روش آی وی اف بعد از اینکه جنین کمی رشد کرد، باید آن را به رحم مادر انتقال دهیم تا در بدن مادر به رشد خود ادامه دهد. بنابراین اگر س بوتاکس در بدن وجود داشته باشد تأثیر منفی بر روی جنین میگذارد.
تاثیر بوتاکس بر تخمک گذاری
متأسفانه هنوز اتهامات علمی زیادی در زمینه تأثیر بوتاکس بر روی باروری وجود دارد. متخصصان هنوز مطمئن نیستند که سم بوتولینوم میتواند بر روی فرآیند تخمکگذاری تأثیر بگذارد. اما این نکته را فراموش نکنید که در جریان تخمکگذاری، تغییرات هورمونی زیادی در بدن رخ میدهد و متخصصان معتقد هستند که بوتاکس میتواند شدت این تغییرات را تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل توصیه میکنیم اگر قصد بارداری دارید حداقل به مدت ۴ ماه قبل از باروری، بوتاکس تزریق نکنید تا آسیبی به تخمکها وارد نشده و دچار ناباروری نگردید.
بوتاکس و نازایی
یکی از سؤالاتی که اغلب خانمها مطرح میکنند این است که آیا بوتاکس میتواند منجر به نازایی و ناباروری شود؟ تحقیقات علمی که تا به امروز انجام شده است به هیچ عنوان گزارشی در زمینه بوتاکس و نازایی ارائه نکردهاند و اکثر متخصصان معتقد هستند که بوتاکس نمیتواند قدرت باروری خانمها را تحت تأثیر قرار دهد. البته همانگونه که گفتیم شاید بوتاکس بتواند روند تخمکگذاری را متأثر کند و به همین دلیل است که توصیه کردیم ۴ ماه قبل از بارداری از تزریق بوتاکس خودداری کنید تا هم در مرحله آزادسازی تخمک، اختلالی ایجاد نشود و هم سم از بدن دفع شده و به جنین آسیب وارد نشو. ولی به طور کلی نمیتوان این موضوع را تأیید کرد که بوتاکس قدرت باروری تخمکها را از بین برده و در نتیجه موجب نازایی خانمها میشود.
تاثیر بوتاکس بر اسپرم
از آنجایی که آقایان نیز متقاضیان بوتاکس هستند یک سؤال پر تکرار در بین آقایان این است که آیا بوتاکس میتواند بر روی اسپرم تأثیر گذاشته و حتی منجر به ناباروری آقایان گردد؟ طبق تحقیقات علمی که تا به امروز انجام شده است به هیچ عنوان بوتاکس بر روی اسپرم تأثیری نمیگذارد. اما این احتمال وجود دارد که در فرآیند تولید اسپرم دچار اختلالاتی گردد چون ممکن است بوتاکس بتواند تغییرات هورمونی در بدن ایجاد کند. اگر شما متاهل هستید و میخواهید بچهدار شوید، شما نیز بهتر است مدت ۴ ماه قبل از رابطه با همسر از تزریق بوتاکس خودداری کنید.
تاثیر بوتاکس بر پریود
هیچ محدودیتی برای تزریق بوتاکس در زمان پریود وجود ندارد. البته با توجه به تغییرات هورمونی شدید در دوران پریود، بدن خانمها حساستر میگردد. بنابراین ممکن است در زمان تزریق بوتاکس در زمان پریود، درد بیشتری را احساس کرده و حتی عوارضی مانند ورم، التهاب و کبودی نیز تشدید شوند. این نکته را متذکر میشویم که واکنش بدن افراد نسبت به یک ماده خارجی میتواند متفاوت باشد و بنابراین نمیتوانیم به صورت قطعی و صددرصد بگوییم که بوتاکس تغییرات هورمونی در جریان پریود را تحت تأثیر قرار میدهد. پیشنهاد ما این است که اجازه دهید دوره پریود سپری شود. در این صورت حداقل از عوارضی همانند درد و ورم نیز در امان خواهید بود. اما اگر اصرار دارید که در دوران پریود تزریق بوتاکس شما انجام شود، دقت کنید اگر شدت عوارض در حال افزایش بود این موضوع را با متخصص سر میان بگذارید.
جایگزین بوتاکس در بارداری
خوشبختانه روشهای زیادی برای درمان چین و چروک و افتادگی پوست وجود دارد که در کنار بوتاکس باید تزریق ژل، تزریق فیلر و تزریق چربی اشاره کنیم. همانطور که متوجه شدید، بوتاکس یک ماده سمی است که میتواند عوارضی را برای جنین به همراه داشته باشد. اگر به دنبال جایگزین بوتاکس در بارداری هستید، برای این منظور میتوانید به سراغ تزریق چربی بروید و یا از ژل و فیلر استفاده کنید. اما به هر حال این موضوع را در نظر داشته باشید که برای انجام هر نوع اقدام زیبایی، تزریق ماده بیحسی الزامی است. این ماده میتواند بر روی سلامت جنین تأثیر بگذارد. بهترین کار این است که انجام این قبیل اقدامات زیبایی را در دوران بارداری کنار بگذارید و زمانی که دوران حاملگی سپری شد، با انتخاب یک متخصص حرفهای برای زیباسازی پوست و چهره خود اقدام نمایید.