فهرست این مطلب
دندان درد یکی از بدترین اتفاقاتی است که همه ما حداقل یک بار در طول عمر آن را تجربه میکنیم. دلایل دندان درد متفاوت است. به طور کلی اگر عصب داخلی دندان تحریک شده باشد، تنها از طریق عصب کشی میتوان درد را مهار تعیین نمود. گاهی اوقات به دلیل پوسیدگی دندان و گاهی به دلیل عفونت، این درد به عصب دندان رسیده و راهی جز عصب کشی دندان باقی نمیماند. در این مطلب ما در مورد مراحل عصب کشی دندان و میزان هزینه آن با شما صحبت خواهیم کرد.
علائم به عصب رسیدن دندان
برخی از افراد فکر میکنند وقتی دردی را در ناحیه دندان و فک احساس کردند، حتماً این درد نشانگر به عصب رسیدن دندان است. بهتر است بدانید که علائم به عصب رسیدن دندان چیست تا در زمانی که این علائم را مشاهده کردید، هر چه زودتر به متخصص مراجعه کنید :
- درد شدید در ناحیه دندان به گونهای که حتی با ورود هوای سرد به داخل دندان و خوردن غذای بسیار گرم، دندان شما تحریک میشود.
- ورم یا حساسیت بسیار زیاد در ناحیه لثهها
- تغییر رنگ لثه ناشی از عفونت
- احساس درد در دندان در زمان جویدن غذا
- تیره شدن رنگ دندان
- ایجاد آبسه در اطراف دندان
مطالعه این مقاله توصیه می شود: 9 روش برای از بین بردن دندان درد در شب
مراحل عصب کشی دندان
همانگونه که متوجه شدید، عصب کشی به فرآیندی گفته میشود که آن بخش داخلی و نرم دندان تحت عنوان پالپ تخلیه شده و عصبهای موجود در داخل آن قطع میگردد چون اگر عصب دندان تحریک شده باشد، درد دندان از طریق مسکن مهار نشده و به جز عصب کشی، راه درمانی دیگری وجود ندارد. برای انجام عصب کشی مراحل زیر طی میشود:
- در اولین قدم باید عکسبرداری از دندان هدف انجام گیرد تا وضعیت کانال دندان و ریشه دندان با دقت مورد بررسی قرار گرفته و متخصص برای عصب کشی بداند دقیقاً تخلیه را از کدام قسمت آغاز کند.
- فرآیند عصب کشی با تزریق بیحسی آغاز میشود. البته در صورتی که بعد از عکسبرداری مشخص شود که تحریک عصب دندان به دلیل عفونت اتفاق افتاده است، باید مصرف آنتیبیوتیکها را آغاز کنید و تا زمانی که عفونت به طور کامل از بین نرفته باشد، امکان عصب کشی وجود نخواهد داشت.
- در زمان عصب کشی باید پالپ دندان برداشته شود. متخصص قسمت بالایی در ناحیه تحت عنوان آجر نامیده میشود شکاف ایجاد میکند تا بتواند قسمت نرم دولت تحت عنوان پارک در داخل دندان قرار گرفته است را ببینم خیریه پال و تا حدی انجام میشود که متخصص ترانه کانال عصبی تأسیسی داشته باشد در این مرحله باید به کانال عصبی به طور کامل تخریب شده و حتی اگر کوچکترین عدد از عفونت وجود دارد پاکسازی کامل انجام گیرد ضدعفونی کردن کانال برای جلوگیری از بروز عفونت نیز اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت در اتمام مراحل عصب کشی زمانی که فرایند از آتش به طور کامل انجام گرفت باید پر کردن آن انجام شود تا این حوزه ایجاد به طور کامل بسته شود و دندانش را به حالت عادی برگرداند
مطالب بیشتر: جراحی دندان نهفته
عصب کشی دندان برای چه مواردی انجام می شود؟
گاهی اوقات ما دچار دندان درد میشویم و این تصور برای ما به وجود میآید که حتماً باید عصب کشی دندان انجام شود. این در حالی است که بعد از بررسی و معاینه دندان، مشخص میشود با یک ترمیم ساده میتوان مشکل را برطرف کرد. حتما این سؤال به وجود میآید که ما چه زمانی به عصب کشی دندان نیاز داریم؟ مهمترین دلایلی که نیاز به عصب کشی دندان را ضروری میکنند عبارتند از:
- اگر پوسیدگی عمقی در داخل دندان اتفاق افتاده و در نتیجه این پوسیدگی به کانال عصبی رسیده باشد، لازم است عصب کشی دندان انجام گیرد.
- گاهی اوقات حفرهای در داخل دندان ایجاد شده و باعث تحریک عصب دندان میگردد. در این صورت راهی جز عصب کشی نخواهد بود.
- شکستن بخشی از دندان در اثر فشار زیاد به آن و یا در اثر ضربه، از دیگر عواملی است که نیاز به عصب کشی دندان را ضروری میکنند.
- در صورتی که قبلاً دندان خود را پر کردهاید و اکنون همین دندان دچار نشت پرکردگی قدیمی شده و در نتیجه پوسیدگی شدید در آن رخ داده است، باید حتماً عصب کشی دندان انجام شود.
آیا عصب کشی دندان درد دارد؟
زمانی که دندانپزشک اعلام میکند راهی جز عصب کشی دندان وجود ندارد، این نگرانی برای بیمار به وجود میآید که آیا عصب کشی دندان درد دارد یا خیر. در طول درمان عصب کشی شما هیچ دردی را احساس نمیکنید چون متخصص از بیحسی را استفاده میکند. حتی اگر پروسه عصب کشی دندان زمانبر باشد، تزریق در دو مرحله برای شما انجام خواهد شد. بعد از اتمام عصب کشی و از بین رفتن اثر بیحسی، ممکن است درد جزئی را در فک خود احساس کنید که این درد به دلیل فشاری است که در حین عصب کشی، بر روی فک اعمال شده است. اما جایی برای نگرانی نخواهد بود چون در عرض چند ساعت این درد به طور کامل برطرف میشود.
عصب کشی دندان چقد طول می کشد؟
مدت زمان لازم برای عصب کشی دندان، بازه زمانی یک تا سه جلسه است. براساس اینکه دندان شما چند کاناله باشد، میزان پوسیدگی دندان چه اندازه پیشروی کرده و البته آیا نیاز به روکش دندان ضروری میشود یا خیر، تعداد جلسات متفاوت خواهد بود. مسلما هر چه میزان پوسیدگی دندان شدیدتر باشد، تعداد جلسات درمان بیشتر خواهد شد. ابتدا عصب کشی در یک یا دو جلسه انجام میگردد و سپس پانسمان بر روی دندانها قرار خواهد گرفت. در جلسه سوم عملیات مربوط به ترمیم و پرکردن دندانها انجام میشود. در صورتی که تصمیم گرفته باشید روکشی بر روی دندان عصب کشی شده استفاده کنید، باید جلسات مربوط به قالبگیری دندان، نصب روکش موقت و نصب دائمی روکش را در نظر بگیرید.
محدوده هزینه عصب کشی دندان در سال 1402
در مورد هزینه عصب کشی دندان نمیتوان با قطعیت صحبت کرد. عوامل مختلف در این زمینه مؤثر هستند که عبارتند از:
- تعداد کانال دندان برای عصب کشی
- میزان پوسیدگی و آسیب وارد شده به دندان
- نوع دندان هدف برای عصب کشی
- دستمزد متخصص
- هزینههای کلینیکهای پایه
- مصرف داروی مصرف آنتی بیوتیک در صورت بروز عفونت
البته از آنجایی که عصب کشی دندان یک پروسه درمانی به حساب میآید، شرکتهای بیمه بخشی از هزینهها را پرداخت میکنند.
علت درد دندان بعد از عصب کشی
یکی از عوارضی که به دنبال عصب کشی دندان رخ میدهد، درد دندان است. حتما این سؤال برای شما به وجود آمده است که بعد از از بین بردن عصب، چرا همچنان ما در ناحیه دندان هدف، احساس درد میکنیم؟ در واقع مهمترین عامل این درد، دستکاری شدن بافت لثه است که باعث میشود دندانهای کناری نیز تحریک شوند. در حین عصب کشی، بافت اطراف دندان حساس شده و به همین دلیل است که شما دچار دندان درد بعد از عصب کشی میشوید.
التهاب لثه نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر در درد دندان بعد از عصب کشی است. معمولاً متخصصان زمانی به سراغ عصب کشی دندان میروند که به اصطلاح دندان بیمار به عصب رسیده و یا اینکه التهاب ناشی از عفونت اتفاق افتاده باشد. در چنین شرایطی باید ابتدا پالپ آلوده به عفونت برداشته شود. اگر این عفونت به لثهها سرایت کند، قطعاً شما بعد از عصب کشی، درد را احساس خواهید کرد.
نحوه عملکرد دندانپزشک برای پر کردن دندان بعد از عصب کشی نیز میتواند بر روی میزان دندان درد تأثیر بگذارد. اگر بعد از تخلیه کردن، پالپ دندان بیش از اندازه آن پر شود، به دلیل این که ارتفاع آن زیاد خواهد شد، هر بار که به فکها به یکدیگر برخورد میکنند، دردی را در ناحیه دندان احساس میکنید.
عوارض عصب کشی دندان
زمانی که میخواهید دندان را عصب کشی کنید متخصص در مورد عارضههای احتمالی که به دنبال این اقدام درمانی رخ میدهد با شما صحبت خواهد کرد تا دچار نگرانی نشده و اگر با این عوارض برخورد کردید، بدانید که چگونه آنها را مدیریت نمایید. مهمترین عوارض عصب کشی دندان عبارتند از:
درد دندان عصب کشی شده، یک عارضه حتمی است. همانگونه که گفته شد، این درد به دلیل التهاب و ورم لثه، تحریک شدن عصب دندانهای کناری و یا ارتفاع بیش از اندازه پالپ بعد از پرکردن اتفاق میافتد.
احتمال بروز عفونت در دندان عصب کشی شده وجود دارد. معمولاً دندانپزشکان برای عصب کشی دندان در چند مرحله عمل میکنند. در ابتدا عمل تخلیه کانالها را انجام داده و حداقل یک تا دو هفته صبر میکند تا سپس عمل پر کردن صورت گیرد. اگر در این مدت متخصص کانالها را به خوبی به صورت موقت پرو نکند، باکتریها وارد کانالهای عصب دندان شده و با رشد خود باعث ایجاد عفونت میگردند. شکستن دندان عصب کشی شده نیز یکی دیگر از عارضههایی است که ممکن است به دنبال عصب کشی دندان اتفاق بیفتد. اگر در جریان عصب کشی، بدنه دندان را بسیار سست شده باشد، حتماً باید از روکش دندان استفاده کنید. در غیر این صورت دندان شما استحکام کافی را نخواهد داشت.
ایا در دوران بارداری می توان عصب کشی کرد؟
یکی از مشکلات رایج برای مادران باردار، پوسیدگی دندان و تحریک شدن دندانها به دلیل اختلالات هورمونی در بدن است. گاهی اوقات دندان درد در مادران باردار به حدی درد شدید میشود که لازم است عصب کشی برای آنها انجام گیرد. اما سؤالی که برای خانمها به وجود میآید این است که آیا عصب کشی در دوران حاملگی عوارضی را به همراه دارد یا خیر. در دوران بارداری شما باید از انجام اموری که باعث آسیب به جنین میشود، جلوگیری کنید. مسلما عکسبرداری با اشعه ایکس، تزریق بیحسی برای عصب کشی دندان و مصرف آنتیبیوتیکها برای کنترل عفونت، از جمله عواملی هستند که به شدت سلامت جنین را تحت تأثیر قرار میدهند.
بنابراین در صورتی که دندان درد دارید و متخصص عصب کشی دندان را تنها راه چاره میداند، بهتر است شرایط خود را مورد بررسی قرار دهید. اگر این دندان درد شدید ناشی از عفونت نیست، حتیالمقدور عصب کشی را به بعد از زایمان موکول کنید تا از آسیبهای جزئی و پی در پی به جنین جلوگیری گردد. اما اگر دندان عفونت کرده و برای درمان اقدام نکنید، این باکتریها میتوانند از طریق جریان خون به بدن جنین منتقل شده ودر نتیجه سلامت جنین بسیار به خطر خواهد افتاد. بنابراین برای عصب کشی یا عدم عصب کشی دندان در دوران بارداری، طبق دستور متخصص عمل کنید.
اگر باردار هستید این مقاله به شما در سلامت دهان و دندان در بارداری کمک می کند.
طول عمر دندان عصب کشی چقدر است؟
سؤالی که اغلب بیماران از دندانپزشک مطرح میکنند این است که طول عمر عصب کشی دندان چقدر است؟ جالب است بدانید بعضی از افراد فکر میکنند وقتی دندان خود را عصب کشی کردند، به هیچ عنوان مشکل پوسیدگی و خرابی در آن اتفاق نخواهد افتاد. اما لازم است بدانید که در زمان عصب کشی دندان، تنها بافت زنده داخل آن تخلیه میشود ولی ساختار استخوانی دندان همچنان حفظ میشود.
بنابراین عدم رعایت نکات بهداشتی و فشار آوردن به دندان، از جمله عواملی هستند که باعث پوسیدگی دندان عصب کشی شده میگردد. پس برای برای اینکه بتوان طول عمر دندان عصب کشی شده را افزایش داد، باید حتماً نسبت به مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، اهمیت بیشتری قائل شوید. حتما از روکش دندان استفاده کنید. خوراکیهای سخت را با دندان عصب کشی شده نخورید و اگر از خوراکیهای رنگی و شیرین استفاده میکنید، حتماً بعد از مصرف، دندانهای خود را به طور کامل بشویید.
چند روز بعد از عصب کشی می توان دندان را پر کرد؟
برخی از بیماران تصور میکنند که پرکردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی آن انجام میگیرد. در صورتی که تخلیه زیادی در قسمت پالپ دندان انجام نشده و عصب کشی در یک جلسه پیش رفته باشد، متخصص میتواند در همان جلسه عملیات پر کردن را انجام دهد. اما گاهی اوقات سطح پوسیدگی دندان به حدی گسترش پیدا کرده است که متخصص مجبور است کانالهای عصبی بیشتری را در داخل دندان تخلیه کند. بنابراین ممکن است به دو جلسه عصب کشی نیاز باشد. البته در چنین شرایطی متخصص بعد از اتمام عصب کشی دندان، پانسمان موقت را بر روی آن قرار میدهد و زمان بعدی را برای پر کردن دندان مشخص خواهد کرد.
آیا درمان ریشه دندان بدون عصب کشی امکان پذیر است؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که وضعیت دندان شما تعیینکننده نیاز یا عدم نیاز به عصب کشی ریشه دندان خواهد بود. به همین دلیل است که متخصص از شما میخواهد عکسبرداری از دندان را انجام دهید. گاهی اوقات با یک ترمیم سطحی و استفاده از دهانشویه و خمیر دندان مناسب، میتوان درد دندان را برطرف کرد. برای مثال یک ترک جزئی در داخل دهان اتفاق افتاده و همین موضوع باعث تحریک کانال عصبی میشود. اگر این شکاف هر چه زودتر پر شده و از بروز باکتریها به داخل دندان جلوگیری گردد، نیازی به عصب کشی دندان نخواهد بود.
سرماخوردگی و عصب کشی دندان
با توجه به اینکه وضعیت سینوسها بر روی استخوان فک و دندانها تأثیر میگذارد، بنابراین اگر دچار سرماخوردگی و سینوزیت شوید، به احتمال زیاد درد در ناحیه فک و دندانها نیز آغاز خواهد شد به گونهای که دندانها به شدت حساس میشوند. در چنین شرایطی ممکن است افراد فکر کنند دندانها به عصب رسیده و باید به دندانپزشکی مراجعه کنند تا عصب کشی دندان انجام گردد. اما که اگر دچار سرماخوردگی شدید و در نتیجه دندانهای شما بسیار حساس شدهاند، توصیه ما این است که اجازه دهید دوره سرماخوردگی به طور کامل سپری شود.
در اغلب موارد حتی سرماخوردگیهای ویروسی به دلیل تأثیری که بر روی لثهها میگذارند، منجر به دندان درد خواهند شد. به همین دلیل است که متخصصان توصیه میکنند که ابتدا دوره درمانی برای بهبودی و پایان بیماری سرماخوردگی را سپری کنید و سپس در صورتی که همچنان دندان درد داشتید، به دندانپزشکی مراجعه کنید تا وضعیت دندانهای شما را کنترل کند.