فهرست این مطلب
نوعی ناهنجاریهایی که در ناحیه دندان اتفاق میافتد تعیین میکند که دندانپزشک برای درمان مشکل، به سراغ چه روشی برود. گاهی اوقات تنها یک شکستگی ظریف در دندان رخ داده و یا اینکه دندانهای جلویی به صورت خیلی خفیف نامنظم هستند. در چنین شرایطی متخصص ترجیح میدهد به سراغ کامپوزیت دندان برود. هر کدام از روشهای دندانپزشکی کاربردهای خاص خود را دارند و به همین دلیل در این مطلب در کنار معرفی نحوه اجرای کامپوزیت دندان، مقایسهای بین این روش با لمینت نیز خواهیم داشت. حتماً مقاله “کامپوزیت دندان چگونه انجام میشود” را با دقت مطالعه کنید.
کامپوزیت دندان چگونه انجام می شود؟
قطعاً زمانی که متخصص به شما میگوید باید از کامپوزیت دندان برای برطرف کردن مشکلات رخ داده در دندان استفاده کند، حتماً دوست دارید بدانید که این روش به چه صورت انجام میشود چون میخواهید از تعداد جلسات درمان و نحوه اجرای کار مطلع شوید. به طور کلی مراحل اجرای کامپوزیت دندان به شرح زیر است:
-
برگزاری جلسه مشاوره
در اولین قدم شما باید در جلسه مشاوره دندانپزشکی شرکت کنید تا وضعیت دندانهای شما بررسی گردد. در این جلسه حتماً لازم است عکسبرداریهایی نیز از دندان انجام شود چون باید میزان سلامت مینا و ریشه دندان به طور کامل کنترل گردد. در صورتی که متخصص تأیید نماید که شما کاندید مناسبی برای کامپوزیت دندان هستید، تاریخ جلسه درمان مشخص خواهد شد.
-
انتخاب رنگ کامپوزیت
خوشبختانه طیف وسیعی از رنگها در کامپوزیت این امکان را فراهم میکند تا بتوانیم برای اغلب افراد این روش را اجرا کنیم چون رنگ دندان افراد با یکدیگر متفاوت است و این موضوع تحت تأثیر ژنتیک، رژیم غذایی، سبک زندگی و میزان مراقبت از دندانها قرار دارد.
-
آمادهسازی دندان هدف
در مرحله آمادهسازی دندان، در صورتی که نیاز به ترمیم دندان باشد، ابتدا باید پوسیدگی دندان خارج شده و سپس در مرحله نهایی کامپوزیت اجرا شود. اما اگر بافت دندان سالم باشد، کامپوزیت با یک جرمگیری ساده شروع خواهد شد. هدف از جرمگیری، حذف کردن کلیه پلاکها از روی دندان است چرا که بعد از قرار گرفتن کامپوزیت، امکان تمیز کردن سطح دندان وجود ندارد.
-
اسیدشویی دندان
با اسیدشویی، میکروبهایی که بر روی دندان وجود دارند به طور کامل پاک شده و سطح دندان برای چسباندن کامپوزیت آماده خواهد شد.
-
چسباندن کامپوزیت بر روی دندان
در نهایت کامپوزیت باید با کمک یک عامل پیوند دهنده بر روی دندانهای شما قرار گیرد. برای این منظور متخصص از یک اپلیکاتور یا یک برس کوچک استفاده میکند. زمانی که کامپوزیت روی دندان قرار گرفت باید نور لیزر به مدت ۱۰ تا ۲۰ ثانیه به آن تابیده شود تا کامپوزیت فرم گرفته و سفت شود. در چنین شرایطی امکان برداشتن کامپوزیت وجود نخواهد داشت.
مطالب بیشتر: لمینت متحرک دندانی
-
مسطح کردن کامپوزیت
در نهایت اگر لازم باشد، قسمتی از کامپوزیت ساییده میشود تا سطح آن کاملاً صاف و یکنواخت و درخشان گردد.
-
گاز گرفتن با دندان هدف
در مرحله نهایی، بیمار باید با دندان کامپوزیت شده، یک تکه کاغذ کاربنی را فشار دهد تا متخصص بتواند وضعیت کامپوزیت را بررسی کند و در صورتی که اصلاح نیاز باشد، اقدامات لازم را انجام دهد.
لمینت بهتره یا کامپوزیت؟
لمینت دندان نیز یکی از روشهای رایج برای اصلاح فرم ظاهری دندان و در نتیجه اصلاح طرح لبخند به حساب میآید. چنین کاربردی برای کامپوزیت نیز وجود دارد به همین دلیل متقاضیان از دندانپزشک سؤال میپرسند کامپوزیت دندان بهتر است یا لمینت. در پاسخ به این سوال، بهتر است تفاوتهای این دو روش را بررسی کنیم:
- اگر قرار باشد دندان شما با کمک لمینت اصلاح گردد، باید بخشی از دندان تراشیده شود تا روکش لمینت روی آن قرار گیرد ولی در مورد کامپوزیت نیاز به تراشیدن دندان نیست.
- از نظر طول عمر باید بگوییم که لمینتهای سرامیکی طول عمری نزدیک به ۱۰ تا ۲۰ سال دارند در حالی که کامپوزیت دندان نهایتاً بین ۵ تا ۷ سال عمر میکند.
- قطعاً میزان دوام و استحکام هر کدام از این روشها نیز اهمیت زیادی خواهد داشت چون با دندانهای خود غذا میخوریم و اگر دندان سست باشد به راحتی خواهد شکست. به طور کلی قدرت مقاومت لمینت نسبت به کامپوزیت بسیار بالاتر است.
- اما نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که اگر قرار باشد دندان خود را ترمیم کنید، نمیتوانید از لمینت به عنوان روش ترمیمی استفاده نمایید. اما کامپوزیت را میتوان به عنوان یک ماده پرکننده در دندان نیز استفاده کرد.
- همچنین لازم است این نکته را متذکر شویم که میزان مقاومت لمینت نسبت به تغییر رنگ بسیار بالاتر است. بنابراین اگر از کامپوزیت دندان استفاده میکنید نه تنها باید به سبک زندگی خود توجه بیشتری داشته و به هیچ عنوان سراغ دخانیات نروید بلکه باید به بهداشت دهان و دندان اهمیت بیشتری دهید.
- در صورتی که قرار باشد لمینت بر روی دندان نصب شود، طول دوره درمان نسبت به روش کامپوزیت طولانیتر میگردد.
- اگر هزینهها نیز برای شما اهمیت دارد، باید بگوییم که روش کامپوزیت نسبت به لمینت ارزانتر است.
مطالب بیشتر: بهترین برندهای کامپوزیت دندان
آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان میشود؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که کامپوزیت به خودی خود هیچ تأثیری بر روی پوسیدگی دندان شما نخواهد داشت بلکه آنچه موجب پوسیدگی دندان کامپوزیت شده میگردد، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. زمانی که لایه کامپوزیت روی دندان قرار میگیرد، باید بیشتر از قبل به این دندان توجه کنید و اجازه ندهید که خوراکیهای چسبنده به دندان شما متصل شوند چون سرعت پوسیدگی دندان بیشتر خواهد بود و باکتریها میتوانند در زیر کامپوزیت نفوذ کرده و دندان شما را از بین ببرند. بنابراین به شرط رعایت بهداشت دهان و دندان، خطر پوسیدگی برای دندان کامپوزیت شده وجود ندارد. توصیه می شود مقاله “پوسیدگی دندان” را مطالعه کنید.
حساس شدن دندان بعد از کامپوزیت
به طور کلی این موضوع کاملاً طبیعی است که در چند روز اول بعد از کامپوزیت، احساس درد جزئی داشته باشید چون به هر حال حساسیت دندان شما بیشتر شده است. ولی این در اصلاً اذیتکننده نیست و در صورتی که از خمیر دندانهای ضد حساسیت استفاده کنید و در این چند روز به سراغ غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد نروید، به هیچ عنوان اذیت نخواهید شد و بعد از چند روز دندان شما به حالت عادی باز خواهد گشت.
بهترین خمیر دندان برای کامپوزیت
همانگونه که گفته شد دندان کامپوزیت شده نسبت به تغییر رنگ بسیار حساس است. اگر به بهداشت دهان و دندان توجه نکنید، به سرعت تغییر رنگ میدهد. از طرف دیگر شما باید در مسواک زدن به این نکته توجه داشته باشید که مسواک و همچنین نوع خمیر دندان باعث فرسایش و ریزش کامپوزیت نشود. بنابراین در انتخاب بهترین خمیر دندان برای کامپوزیت باید چند ویژگی را در نظر بگیرید:
- خمیردندان باید عاری از هر گونه مواد ساینده باشد.
- از طرف دیگر به سراغ خمیر دندانهایی بروید که فاقد جوش شیرین، پروکسید هیدروژن و سدیم کربنات هستند.
کامپوزیت روی روکش
شاید یکی از دندانهای شما روکش شده و اکنون ترکهای در آن ایجاد شده است و میخواهید که بر روی این ترکها کامپوزیت نصب شود. بنابراین در پاسخ به این سؤال که آیا امکان کامپوزیت روی روکش وجود دارد یا خیر باید بگوییم که به هیچ عنوان نمیشود چنین کاری را انجام داد. کامپوزیت دندان تنها میتواند بر روی مینای دندان قرار بگیرد و هیچ روشی برای چسباندن آن بر روی روکش وجود ندارد. بنابراین در صورت شکستن روکش دندان، باید آن را با یک روکش جدید عوض کنید.
درباره “روکش دندانی” بیشتر بخوانید
علت درد دندان بعد از کامپوزیت
میزان درد بعد از کامپوزیت دندان به میزان آستانه تحمل خود شما بستگی دارد. برای مثال اگر قبل از کامپوزیت دندان عملیات ترمیم را انجام داده باشید، به دلیل اینکه بافت لثه نیز دستکاری شده و همین موضوع موجب حساسیت دندانهای کناری نیز میگردد، درد بیشتر به سراغ شما خواهد آمد. ولی به طور کلی توجه داشته باشید که این درد باید روند نزولی داشته و در عرض چند روز برطرف گردد. در صورتی که ملاحظه میکنید درد بعد از کامپوزیت هر روز بیشتر میشود، حتماً این موضوع را با متخصص در میان بگذارید چون ممکن است مشکلی رخ داده و باید حتماً وضعیت لثههای شما کنترل گردد.