فهرست این مطلب
یکی از مشکلاتی که مادران بعد از زایمان تجربه میکنند، ریزش مو است. اگر بدانید چرا ریزش مو اتفاق میافتد، اصلا بیهوده نگران نخواهید شد. به همین دلیل در این مطلب سعی کردهایم در کنار بررسی دلایل ریزش مو بعد از بارداری، راهکاری پیشگیری از این نوع ریزش مو و درمان را نیز توضیح دهیم. پس اگر هنوز زایمان نکردهاید و این موضوع یک دغدغه مهم برای شما شده است، این مطلب را مطالعه نمایید.
علت ریزش مو بعد از زایمان
مهمترین دلیل ریزش مو بعد از زایمان بحث تغییرات هورمونی در بدن است. بعد از بارداری باید سطح هورمونها به حالت تعادل برسد. از آنجایی که در دوران حاملگی سطح استروژن بالا میرود، همین موضوع منجر به جلوگیری از ریزش مو خواهد شد. اما بعد از زایمان چون سطح استروژن پایین میآید تا سطح هورمونهای بدن به حالت تعادل نزدیک شود، به همین دلیل یکی از علائمی که مشاهده میکنید بحث ریزش مو است.
اما عاملی که باعث تشدید سرعت ریزش بعد از زایمان میشود بحث تغذیه مادر است. از آنجایی که مادران در دوران شیردهی قرار میگیرند پس باید به تغذیه خود بیشتر از قبل اهمیت دهند. به هر حال بخشی از مواد غذایی بدن آنها وارد بدن نوزاد میشود و اگر تغذیه سالم نداشته باشند ریزش مو شدت مییابد.
راهکارهای پیشگیری از ریزش مو بعد از زایمان
- حتماً از شامپوهای مناسب استفاده کنید تا فولیکولها تقویت شده و و با قدرت بیشتری به پوست سر متصل شوند.
- تغذیه مناسب داشته باشید چون همانگونه که گفتیم شما به عنوان مادر در حال شیردهی به نوزاد هستید و در نتیجه باید سطح مواد غذایی بدن به اندازه کافی باشد تا هم نیاز بدن خود شما و هم نیاز بدن نوزاد تأمین گردد.
- در طول روز آب بیشتری مصرف کنید.
- حتماً به سراغ نوشیدنیهای مفید همانند شیر و آبمیوههای تازه بروید.
- مصرف سبزیجات و میوهجات را در طول روز افزایش دهید.
- بعد از زایمان تا مدتی به سراغ مواد حالت دهنده مو و یا ابزارهایی همانند سشوار یا اتو مو نروید.
- قبل از مصرف داروهای تقویتی، با متخصص مشورت کنید.
ریزش مو بعد از زایمان تا کی ادامه دارد؟
مادران بلافاصله بعد از دیدن علائم ریزش مو نگران میشوند چون به این موضوع فکر میکنند که اگر ریزش مو به همین سرعت ادامه داشته باشد آنها دچار کمپشتی موی سر و یا حتی طاسی خواهند شد. بنابراین لازم است بدانند که ریزش مو بعد از زایمان تا کی ادامه خواهد داشت. از آنجایی که مهمترین عامل ریزش مو بعد از زایمان بحث تعادل هورمونی است بنابراین معمولاً تا سه ماه بعد از زایمان ریزش مو کاملاً طبیعی خواهد بود. اما در برخی از مادران به دلیل ابتلا به کم خونی، نداشتن تغذیه و یا شیردهی به نوزاد، ممکن است ریزش مو تا یک سال هم ادامه داشته باشد. بنابراین بعد از ماه سوم بهتر است با متخصص در ارتباط باشید تا اگر همچنان ریزش مو ادامه داشت به شما کمک کند که از این موضوع جلوگیری کنید.
درمان ریزش مو بعد از زایمان در خانه
برخی از افراد به دنبال درمان ریزش مو بعد از زایمان در خانه هستند. با روشهای خانگی شما نمیتوانید ریزش مو بعد از زایمان را درمان کنید ولی میتوانید به تقویت بهتر فولیکولهای مو کمک کرده و مانع از ریزش آنها شوید:
- میتوانید از آب پیاز استفاده کنید و آن را به خوبی بر روی پوست سر خود ماساژ دهید.
- روغنهای طبیعی که مخصوص تقویت فولیکولها هستند را بر روی پوست سر خود استفاده کنید.
- حنا یکی از بهترین ترکیبات گیاهی است که باعث تقویت فولیکولها و جلوگیری از ریزش مو میشود.
- استفاده از آب برنج به دلیل اینکه حاوی ویتأمینهای گروه ب بوده و این ویتأمینها برای رشد فولیکولها ضروری هستند نیز بسیار مناسب خواهد بود.
- استرس نداشته باشید چون استرس تأثیر زیادی بر روی ریزش مو دارد.
درمان پزشکی ریزش مو بعد از زایمان
خوشبختانه روشهای پزشکی زیادی وجود دارد که به درمان ریزش مو بعد از زایمان کمک میکنند. در ادامه مطلب این روشها را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد:
-
مزوتراپی
روش مزوتراپی روشی است که براساس یک محلول تقویتی اجرا میگردد. متخصص محلولی حاوی انواع عناصر معدنی، ویتأمینها، پروتئینها و برخی از هورمونها را آماده کرده و همراه با ماده بیحسی و با کمک سرنگهای مخصوص به پوست سر شما تزریق میکند. تمامی این ترکیبات برای رشد فولیکولها ضروری هستند. بنابراین با مزوتراپی شما یک لایهای از مواد تقویتی را در اطراف فولیکول قرار میدهید و سرعت جذب بالا میرود. در نتیجه از ریزش مو جلوگیری شده و حتی سرعت رشد موها بالا میرود.
-
پی ار پی
پی آر پی همان پلاسمای غنی از پلاکت است. برای اجرای این روش متخصص نمونه خونی را از فرد متقاضی دریافت کرده و آن را در دستگاه سانتریفیوژ قرار میدهد تا بتواند لایه پلاسمای غنی از پلاکت را دریافت کند. پلاکتهای به دست آمده سرعت خونرسانی به فولیکولها را افزایش داده و باعث افزایش ضخامت ساقه مو میشوند. بنابراین وقتی ما روش prp را اجرا میکنیم در واقع باعث میشویم که مواد تغذیهای خون با سرعت بیشتری به فولیکولها رسیده، اکسیژنرسانی بهتر شود و در نتیجه فولیکولها بنیه قویتری پیدا خواهند کرد. پس از ریزش آنها جلوگیری میگردد.
-
لیزر
یکی از روشهای درمان ریزش مو بعد از زایمان لیزرتراپی نام دارد. یکی از مهمترین دلایل ریزش مو تبدیل هورمون تستسترون به هورمون دی هیدروتستسترون است. بنابراین اگر ما بتوانیم از تبدیل این هورمون به ترکیب نامبرده جلوگیری کنیم در واقع توانستهایم ریزش مو که ناشی از دی هیدروتستسترون است را متوقف نماییم. بنابراین اگر متخصص متوجه شود شما به دلیل وجود همین ترکیب در بدن دچار ریزش مو شدهاید، از لیزرتراپی استفاده میکند. وقتی اشعه لیزر به پوست سر برخورد میکند بخشی از هورمون تستسترون که در حال تبدیل شدن به دی هیدروتستسترون است شکسته شده و این تبدیل اتفاق نمیافتد. از طرف دیگر لیزرتراپی باعث بازسازی پوست سر و در نتیجه تقویت پوست خواهد شد. پس به رشد مجدد موها کمک میکند.
-
کاشت مو
یکی از روشهای درمان ریزش مو بعد از زایمان کاشت مو است. اگر شدت ریزش موی شما به حدی باشد که کم پشتی یا طاسی سر اتفاق افتاده و در نتیجه تراکم موی سر به شدت کاهش یافته است، متخصص کاشت مو را برای شما انجام میدهد. ولی از شما میخواهد که صبر کنید تا دوران شیردهی نوزاد به پایان برسد. برای انتخاب روش مناسب باید بانک موی شما را بررسی کند. همچنین لازم است سطح سلامت شما و همچنین سطح هورمونها با دقت بررسی گردد. در نهایت یک روش مناسب انتخاب خواهد شد و سپس پیوند مو برای شما انجام میشود. نتیجه پیوند مو بین ۹ ماه تا یک سال رؤیت خواهد شد. اگر این روش تحت نظر متخصص حرفهای انجام گرفته و نکات مراقبتی را رعایت کنید قطعاً نتیجه خوبی را از این روش به دست خواهید آورد.
قرص زینک برای ریزش مو بعد زایمان
همانگونه که در این مطلب گفته شد ممکن است ریزش مو ناشی از ضعف تغذیه بدن باشد. کمبود عنصر روی تأثیر بسیار زیادی بر روی ریزش مو میگذارد و در این زمان شما باید قرص زینک را مصرف کنید. مصرف قرص زینک برای ریزش مو بعد از زایمان هیچ ممانعتی ندارد ولی اول باید مشخص شود که دلیل ریزش موی شما چیست. آیا این ریزش مو همچنان به دلیل تعادل هورمونی در بدن اتفاق میافتد یا بدن شما دچار ضعف تغذیهای شده است. پس سرخود به سراغ مصرف این قرص نروید. آزمایش خون به صورت کامل را انجام دهید تا سطح عناصر معدنی مورد نیاز برای رشد موها، ویتأمینها پروتئینها سنجیده شود. در صورتی که متخصص تأیید کرد میتوانید قرص زینک برای ریزش مو بعد از زایمان را طبق دورهای که پزشک تجویز میکند مصرف نمایید.
قرص تقویت مو در شیردهی
هر دارویی که شما مصرف میکنید در دوران شیردهی وارد بدن نوزاد نیز میشود. به همین خاطر مادران شیرده باید با احتیاط بیشتری در این زمینه عمل نمایند. یکی از داروهایی که شما میتوانید با خیال آسوده در دوران شیردهی مصرف کنید کپسول هیرتامین مام است. این مکمل باعث تقویت بدن مادر، تقویت بدن نوزاد و بهبود وضعیت رشد موها خواهد شد. از طرف دیگر ترکیباتی که در این مکمل وجود دارد باعث درخشندگی و نرم شدن موها و همچنین بهبود وضعیت ناخنها میشوند. اما باز هم این نکته را متذکر میشویم مصرف این قرصها تنها زمانی جایز است که متخصص تأیید نماید دلیل ریزش موی شما همچنان ضعف غذایی بوده و در نتیجه با مصرف این قرصها میتوانید نیاز فولیکولها را تأمین نمایید.
توصیه های متخصصین پوست برای تازه مادران
- بعد از دوران بارداری شما باید به شدت مراقب خشکی پوست خود باشید بنابراین از محصولات مرطوبکننده و آبرسان پوست استفاده کنید.
- در طول شبانه روز خواب کافی داشته باشید تا هم بدن ریکاوری شود و هم به حفظ سلامت پوست کمک گردد.
- توصیه میکنیم پوست خود را با شویندههای قوی نشویید چون به اندازه کافی بعد از زایمان به دلیل اختلالات هورمونی پوست خشک میشود و شستشو با شویندههای قوی باعث تشدید خشکی و حتی ابتلا به اگزما خواهد شد.
- اغلب مادران سیاهی دور چشم بعد از زایمان را تجربه میکنند که این موضوع به دلیل شیردهی اتفاق میافتد. محصولات مراقبتکننده از دور چشم را استفاده کرده و در طول روز آب کافی بنوشید تا خونرسانی در زیر پوست به خوبی انجام گیرد.
مراقب تورنیکت مو باشید:
تورنیکت مو زمانی اتفاق میافتد که موی مادر دور انگشت پای کودک میپیچد و همین موضوع منجر به ایجاد زخم در پوست کودک و عفونت خواهد شد. از آنجایی که مادران بعد از زایمان دچار ریزش مو میشوند احتمال اینکه نوزاد دچار تورنیکت شود زیاد است. به همین دلیل توصیه ما این است که:
- کودک را سر جای خود بخوابانید و او را بر روی تخت خود قرار ندهید. به هر حال روکش تخت و پتو آغشته به موی مادر است.
- زمانی که میخواهید کودک را بغل کنید مطمئن شوید که مویی بر روی لباس شما وجود ندارد.
- همیشه در هنگام عوض کردن لباس کودک و یا پوشک او لابلای انگشتان را کنترل کنید که مویی قرار نگرفته باشد.
آیا شیر دادن باعث ریزش مو می شود؟
به هر حال چون در جریان شیر دادن بخشی از مواد غذایی بدن مادر به بدن کودک منتقل میشود پس کمبود غذایی در بدن اتفاق افتاده و اگر مادران تغذیه مناسب نداشته باشند شیر دادن منجر به ریزش مو خواهد شد.
چه ویتامین هایی به ریزش مو پس از زایمان کمک می کنند؟
مصرف مواد غذایی که حاوی ویتأمین دی ویتأمین a ویتأمینهای گروه b ویتأمین c و ویتأمین e هستند به شدت بر روی حفظ سلامت پوست سر، حفظ سلامت موها و تقویت فولیکولها تأثیر میگذارند.
آیا ریزش مو پس از زایمان برای همه رخ می دهد؟
بله از آنجایی که تعادل هورمونی در حال برقرار شدن است و سطح استروژن کاهش پیدا میکند بنابراین همه افراد پس از زایمان ریزش مو را تجربه خواهند کرد ولی مدت زمان آن برای مادران متفاوت است.