فهرست این مطلب
برخی از والدین از این موضوع گلایه میکنند که علیرغم مراقبتهای بسیار دقیق از وضعیت دندانهای کودکان و کمک به آنها در زمان مسواک زدن، باز هم مشکلاتی همانند سیاه شدن دندان کودک اتفاق میافتد. حتی اگر این مشکل برای دندانهای شیری بروز کند، باز هم باید این مسأله را جدی بگیرید و هر چه زودتر علت سیاه شدن دندان کودک را تشخیص داده و درمان را آغاز کنید چون اگر این عارضه به دلیل پوسیدگی و عفونتهای باکتریایی رخ داده باشد، در صورتی که درمان به تأخیر بیفتد، استخوان فک و لثه نیز دچار حمله شده و عارضههای جدیتری بروز میکند.
بنابراین والدین عزیز این مطلب را با دقت مطالعه کنند تا با دلایل سیاه شدن دندان کودک و راهکارهایی جهت جلوگیری از بروز این عارضه آشنا شوند.
مهمترین دلایل سیاه شدن دندان کودکان
از زمانی که دندانهای کودک شروع به تغییر رنگ میکنند، باید وضعیت این تغییر رنگ را کنترل کنید. اگر مشاهده کردید که دندانها با سرعت زیاد در حال قهوهای و نهایتا سیاه شدن هستند، باید موضوع را با یک متخصص در میان بگذارید چرا که باید وضعیت دندانهای کودک شما بررسی گردد تا علت سیاه شدن دندان کودک مشخص شده و راهکار درمانی جهت جلوگیری از پیشروی این عارضه اتخاذ گردد. به طور کلی دو عامل باعث سیاه شدن دندان اطفال میگرد:
-
علل خارجی سیاه شدن دندان کودک
در صورتی که کودک شما عادت به خوردن تنقلات زیاد مانند شکلات یا نوشیدنیهای گازدار دارد، باید این موضوع را در نظر داشته باشید که این مواد غذایی به شدت به مینای دندان آسیب وارد کرده و با ضعیف کردن مینا باعث تغییر رنگ، سیاه شدن و در نهایت پوسیدگی دندانها میشوند. بنابراین تا جایی که امکان دارد این قبیل خوراکیها را از دسترس کودکان دور نگه دارید و یا از کودک خود بخواهید بلافاصله بعد از مصرف تنقلات، حتماً دندانهای خود را مسواک بزند.
عدم توجه به بهداشت دهان و دندان، عامل دیگری است که باعث تغییر رنگ دندانهای کودک خواهد شد. اگر کودک شما در طول روز سه وعده مسواک نزند، به خصوص قبل از خواب اگر به مسواک زدن اهمیت ندهد، پلاکها بر روی دندان کودک رسوب کرده و تجمع پلاکها باعث تغییر رنگ و سیاه شدن دندان کودک خواهد شد.
در صورتی که به تازگی ضربهای به دندانهای کودک وارد شده باشد، قطعاً شاهد تغییر رنگ دندان از سفید به رنگ خاکستری و به تدریج کبودی رنگ خواهید بود. اگر کودک شما تصادف کرده و یا اینکه در حین بازی کردن آسیبی به دندانهای او وارد شده است، والدین باید در چند هفته اول با دقت دندانهای کودک را زیر نظر داشته باشند تا در صورتی که تغییر رنگ را مشاهده کردند، به متخصص مراجعه نمایید چون احتمال دارد این آسیب به ریشه دندان فشار وارد کرده باشد.
مصرف برخی از ویتأمین داروها همانند آنتی هیستأمین و تتراسایکلین نیز میتواند منجر به سیاه شدن دندانها شود به همین دلیل است که از والدین میخواهیم به هیچ عنوان سرخود دارویی را برای کودک خود مصرف نکنید چون ممکن است عوارضی داشته باشد که شما از آنها بیخبر هستید.
-
عوامل داخلی سیاه شدن رنگ دندان
دسته دوم از دلایلی که منجر به سیاه شدن دندان اطفال میگردد، وضعیت بدن کودک است. متأسفانه بعضی از کودکان به صورت ارثی دچار جرم دندان میشوند که این موضوع ناشی از ترشح بزاق در داخل دهان است. یعنی اگر یکی از والدین با مشکل جرم گرفتن شدید دندانها مواجه باشد، به احتمال زیاد کودکان نیز در همان سنین کم دچار چنین مشکلی خواهند شد.
ممکن است سیاه شدن دندان کودک نشانهای از پوسیدگی دندان باشد. باید از کودک خود سؤال بپرسید آیا در دندانهای سیاه شده درد احساس میکند یا خیر. معمولاً پوسیدگی با درد در دندان و حتی تغییر رنگ لثه دندان نیز همراه است. بنابراین حتماً از کودک بخواهید دهان خود را باز کرده و وضعیت دندان او را با دقت بررسی کنید.
راهکارهای برای جلوگیری از سیاه شدن دندان کودک
سوال تمامی والدین این است که ما چگونه میتوانیم از سیاه شدن دندان کودک خود جلوگیری کنیم. برای این منظور چند توصیه برای شما عزیزان داریم:
- حتماً از زمانی که دندانهای کودک شما جوانه میزند، به بهداشت دهان و دندان کودک توجه داشته باشید و از آنجایی که کودک در سن کم نمیتواند مسواک بزند خود شما این مسئولیت را برعهده بگیرید.
- تا جایی که امکان دارد نوشیدنیهای گازدار، انرژیزا و تنقلاتی همانند شکلات و کاکائو را از دسترس کودکان دور نگه دارید و در صورت مصرف این قبیل نوشیدنیها، حتماً در اولین فرصت دندانهای کودک را تمیز کنید.
- از کودک خود بخواهید که مایعات و نوشیدنیها را با نی مصرف کند تا کمترین تماس بین دندانها و مایعات برقرار شود.
- مواد غذایی مناسب شامل انواع لبنیات، میوهها و سبزیجات را در برنامه غذایی کودکان لحاظ کنید چرا که این قبیل مواد غذایی به تقویت بنیه دندان و جلوگیری از پوسیدگی کمک میکنند.
- در صورتی که اولین علائم تغییر رنگ دندان کودک را مشاهده کردید به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید چرا که در همان ابتدای کار راحتتر میتوان مشکل سیاه شدن دندان کودک را برطرف کرد.
راهکارهایی برای درمان سیاه شدن دندان کودک
به هر حال متأسفانه علیرغم مراقبتهایی که والدین از دندانهای کودک خود به عمل میآورند، گاهی اوقات دندانهای آنها سیاه میشود و هیچ راهی جز درمان باقی نمیماند.
برای این منظور باید متخصص با عکسبرداریها و معاینه دندانپزشکی از نزدیک، وضعیت دندان کودک را با دقت کنترل کند تا متوجه شوید که علت این سیاه شدن چیست. در صورتی که پوسیدگی دندان موجب تغییر رنگ دندانها شده باشد باید در اولین فرصت ترمیم را انجام دهید.
با خارج شدن بافت پوسیده و سپس پر کردن دندان، مشکل تغییر رنگ دندانها به طور کامل برطرف خواهد شد. اما ممکن است که این تغییر رنگ ناشی از جرم گرفتن دندانهای کودک باشد. در این زمان متخصص براساس سن کودکان تصمیم میگیرد که آیا جرمگیری را برای او انجام دهد یا خیر. با توجه به اینکه بنیه دندان کودک بسیار ضعیف است، به همین دلیل متخصص ترجیح میدهد جرمگیری را در این سنین انجام ندهد.
همچنین از آنجایی که در اغلب موارد برای انجام اقدامات دندانپزشکی بر روی کودکان لازم است بیهوشی برای آنها اجرا گردد، به همین دلیل دندانپزشکان تا جایی که امکان داشته باشد ترجیح میدهند که در سنین کم اقدامات دندانپزشکی همانند جرمگیری، ترمیم و عصب کشی را انجام ندهند. اما اگر راهی جز این نباشد قطعاً با والدین در این مورد صحبت کرده و در یک زمان مناسب درمان انجام خواهد شد.