6 دلیل کج شدن دندان در کودکان + روش های درمان

کج شدن دندان در کودکان
امتیاز به این محتوا

والدین باید از زمانی که دندان‌های کودک جوانه زدند، به خوبی از دندان‌های فرزند خود مراقبت کرده و روند رشد دندان‌ها را با دقت کنترل کنند. کج شدن دندان‌های کودک یکی از معضلاتی است که همه والدین را نگران می‌کند چرا که اگر یکی از دندان‌ها کج شود، همین موضوع بر روی نحوه رشد دندان‌های دیگر تأثیر می‌گذارد. اگر در مراحل ابتدایی متوجه کج شدن دندان‌های کودک شوید، می‌توان با راهکار‌های سریع، درمان را انجام داد و دندان‌های کودک را مرتب کرد. در این مطلب با ما همراه باشید تا در مورد علت ‌های کج شدن دندان‌های کودک و روش‌های درمان چنین عارضه‌ای صحبت کنیم.

مهمترین دلایل کج شدن دندان ‌های کودک

مهمترین دلایل کج شدن دندان ‌های کودک

متأسفانه آمار دندانپزشکی نشان می‌دهد که تعداد کودکان مراجعه‌کننده برای انجام ارتودنسی دندان، هر سال در حال افزایش است و این نشان می‌دهد که مسأله کج شدن دندان‌های کودک تحت تأثیر عوامل مختلفی دارد که همین عوامل منجر به افزایش شیوع مشکلاتی در دهان و دندان کودکان می‌شود. مهم‌ترین علل کج شدن دندان‌های کودک عبارتند از:

  • مسائل ارثی و ژنتیکی

اگر یکی از والدین دندان‌های کج داشته باشد و یا انحرافی در فک او مشاهده شود، به احتمال زیاد فرزندان نیز دچار چنین مشکلی می‌شوند. از طرف دیگر کوچک بودن فک که از والدین به ارث می‌رسد، به دلیل کاهش فضا برای جوانه زدن دندان‌ها، منجر به نامنظم شدن و کج شدن دندان‌ها خواهد شد.

مسائل ارثی و ژنتیکی

  • مکیدن انگشت یا شیشه شیر

پزشکان از والدین می‌خواهند که حتی‌المقدور شیشه شیر به دست کودکان ندهند چون مکیدن شیشه شیر و حتی مکیدن انگشت‌ها، بر روی فرم استخوان فک و لثه تأثیر گذاشته و زمانی که دندان‌ها در حال جوانه زنی هستند، همین فشار به راحتی باعث جابجایی و حرکت دندان‌ها خواهد شد.

  • وارد شدن ضربه به فک

در صورتی که کودک شما ضربه محکمی از ناحیه صورت متحمل شده باشد، این موضوع باعث کج شدن دندان او می‌گردد. برای مثال کودکانی که به تازگی راه می‌افتند، اگر به دفعات زیادی از صورت به زمین بیافتند و یا اگر وسیله‌ای به صورت آن‌ها برخورد کند، به دلیل که استخوان فک و دندان‌ها همچنان نرم و سست هستند بنابراین به راحتی کج شده و نظم دندان‌ها بهم می‌ریزد.

  • ضعیف بودن بنیه دندان‌ها

اگر بنیه دندان‌های کودک ضعیف باشد، نمی‌تواند با قدرت لثه را شکافته و از آن خارج شود. در نتیجه برای مدت طولانی در داخل لثه باقی می‌ماند. در این صورت کودک دچار دندان نهفته شده و فشار زیادی که دندان‌ها در داخل لثه بهم وارد می‌کنند، باعث کج شدن آن‌ها خواهد شد.

  • نیفتادن به موقع دندان‌های شیری

والدین باید این موضوع را در نظر بگیرند که دندان‌های شیری کودکان باید از سنین ۵ تا ۶ سالگی شروع به افتادن کرده و دندان‌های دائمی جوانه بزنند. اگر افتادن دندان‌های شیری به تاخیر افتاد، به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید. شاید مشکلی وجود داشته باشد. برای مثال احتمال دارد دندان‌های دائمی در داخل فک به طور کامل شکل گرفته‌اند ولی انرژی کافی برای فشار وارد کردن به دندان‌های شیری و انداختن دندان‌های شیری را ندارند. بنابراین همچنان در داخل لثه باقی می‌مانند.

  • خوردن خوراکی‌های سخت

توصیه می‌کنیم به هیچ عنوان در مدت زمانی که دندان‌های کودک در حال جوانه زدن هستند، خوراکی و مواد غذایی سخت به او ندهید چرا که با این کار به حرکت دندان‌ها و جابجا شدن آن‌ها دامن خواهید زد و دندان‌ها کج می‌شوند.

مهمترین عوارض کج شدن دندان کودک

در صورتی که درمان کج شدن دندان‌های کودکان به تأخیر بیفتد، مشکلات برای آن‌ها بروز می‌کند که نه تنها شرایط درمان را سخت خواهد کرد بلکه از نظر روحی نیز تاثیر منفی بر روی کودک می‌گذارد. مهمترین عوارض کج شدن دندان کودکان عبارتند از:

عوارض کج شدن دندان کودک

  • کودک دچار کاهش اعتماد به نفس می‌شود

وقتی دندان‌های کودک نامنظم است، می‌داند در زمان صحبت کردن و خندیدن توجه اطرافیان به دندان‌های او جلب می‌شود. به خصوص اگر در یک مهمانی به محض صحبت کردن، بزرگتر‌ها از والدین او در مورد علت کج شدن دندان‌های سوال کنند، این موضوع بیشتر از قبل به اعتماد به نفس کوک د لطمه خواهد زد. از آنجایی که سن کودکی سن بسیار مهمی برای رشد روحی افراد به حساب می‌آید، اگر کودک در این مرحله زندگی دچار استرس و کاهش اعتماد به نفس شود، ممکن است برای همیشه به یک فرد خجالتی و منزوی تبدیل گردد. بنابراین باید هر چه زودتر برای درمان کج شدن دندان‌های کودک اقدام کنید.

مطالب بیشتر: ترمیم دندان شکسته

  • مشکلات گفتاری رخ می‌دهد

مسلما کج شدن دندان‌ها به دلیل اینکه بر روی فرم قرار گرفتن فک‌ها بر روی یکدیگر تأثیر می‌گذارد، مشکلات گفتاری را برای کودک به همراه خواهد داشت. حتی می‌تواند بر روی تن صدای او تأثیر بگذارد.

  • دندان‌ها ساییده می‌شوند

وقتی دندان‌ها مرتب نباشند، در زمان غذا خوردن بخشی از دندان‌ها فشار بیشتری را متحمل شده و در نتیجه همین موضوع فشار زیادی را به استخوان فک وارد می‌کند. به همین دلیل یک سمت از دندان‌ها و فک کودک دچار سایش بیش از اندازه شده و ممکن است کودک در چند سال آینده نیاز به پیوند استخوان فک داشته باشد.

  • ابتلا به مشکلات گوارشی افزایش می‌یابد

وقتی دندان‌های کودک کج باشد، همین مسأله باعث می‌شود که جویدن غذا به طور کامل انجام نشده و در نتیجه غذا‌ها با تکه‌های درشت وارد سیستم گوارش کودک خواهند شد. همین موضوع مشکلات گوارشی را برای او به همراه خواهد داشت.

درمان کج شدن دندان‌های کودک

روشی که متخصص برای برطرف کردن مشکل کج شدن دندان‌های کودک انتخاب می‌کند، به شدت این عارضه بستگی دارد. گاهی اوقات متخصص بعد از عکسبرداری‌ از دهان کودک، به این نتیجه می‌رسد که اگر چند دندان او کشیده شود، فضای کافی برای رشد دندان‌های دیگر فراهم شده و در نتیجه مشکل کج بودن دندان‌ها به طور کامل برطرف خواهد شد.

مطالب بیشتر: سیاه شدن دندان کودک – لکه های کوچک سیاه روی دندان فرزند شما

درمان کج شدن دندان های کودک

اما ممکن است نیاز به ارتودنسی باشد. در این صورت باید اجازه دهید متخصص بهترین روش ارتودنسی را برای کودک شما اجرا کند تا کودک بعد از اتمام دوره درمانی، دندان‌های مرتبی داشته باشد. دقت کنید که اگر کج شدن دندان‌ها در کودک درمان نشود،انحراف فک را نیز به دنبال خواهد داشت و در آینده مجبور هستید جراحی فک را برای فرزند خود انجام دهید.

مقاله قبلی
پروتز دندان – آشنایی با انواع آن و روش های مراقبت
مقاله بعدی
بهترین برندهای کامپوزیت دندان در سال 2024

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

مطالب پربازدید