فهرست این مطلب
اگرچه امروزه صدها دارو و روش درمانی مختلف برای درمان کمپشتی و جبران طاسی مو وجود دارد اما غالبا این روشها نتیجه تضمینی ندارند؛ اثربخشی این روشها باتوجه به شرایط، از فردی به فرد دیگر کاملا متغیر است.
در حال حاضر تنها روش قطعی رویش مجدد موها کاشت مو میباشد؛ این روش با داشتن حداقل عوارض و نتیجه قطعی که دارد امروزه به محبوبترین و کاربردیترین روش رفع طاسی و کمپشتی در سراسر دنیا تبدیل شده است.
موهایی پرپشت و یکدست تاثیر بسزایی در داشتن اعتماد بهنفس، رفع فشار عصبی، کاهش اضطراب و افسردگی و حتی بهبود روابط اجتماعی دارد بنابراین تلاش برای رفع کمپشتی و طاسی مسئلهای بسیار طبیعی است.
یکی از سوالات متداولی که در مورد این روش درمانی وجود دارد این است که آیا بیماران سرطانی نیز میتوانند کاشت مو انجام دهند؟ آیا در صورت انجام نتیجه مطلوبی حاصل خواهد شد؟
باتوجه به اهمیت این مسئله و سوالات بسیاری که دوستان در این باره دارند در ادامه این مطلب قصد داریم مفصلا به موضوع کاشت مو برای بیماران سرطانی بپردازیم پس ما در این بخش از پایگاه علمی پزشکی مارال کلینیک همراه باشید.
ارتباط شیمی درمانی و ریزش مو
در ابتدای امر باید بدانید که بهجز برخی از انواع سرطان پوست، بیماری سرطان به خودیخود نمیتواند موجب ریزش مو یا حداقل ریزشموی شدید در حد طاسی شود.
اما اگر شیمیدرمانی در پروسه درمان بیمار وجود داشته باشد، یکی از عوارض شایع آن ریزش موضعی یا کامل موهای سر و حتی بدن است؛ البته در برخی موارد نیز ممکن است ریزش کامل صورت نگیرد و موها ضعیف شده و از نظر ساختار تغییر حالت دهند.
درهرحال همه ما شاهد ریزش موی افراد تحت شیمیدرمانی بودهایم و باید گفت که این حالت بسیار ناراحتکننده است و حتی بر روحیه بیمار تاثیر بسیاری دارد.
ریزش مو در طول شیمی درمانی ممکن است از یک هفته تا سه هفته پس از دوره اول درمان اتفاق بیفتد و در بسیاری از موارد چند هفته پس از درمان موهای از دست رفته شروع به رشد مجدد میکنند.
مراقبت از مو در طول شیمی درمانی
حفظ و سلامت موهای سر برای همه ما مهم است چراکه درصد قابل توجهی از زیبایی صورت به داشتن موهای سالم و یکدست بستگی دارد؛ به همین دلیل حتی افرادی که تحت شیمیدرمانی هستند نباید روحیه خود را از دست دهند؛ این افراد میتوانند جهت حفظ موهای خود موارد زیر را رعایت کنند:
- تراشیدن موها قبل از شروع شیمیدرمانی، این مسئله کمک میکند فولیکول انرژی کمتری برای حفظ تار موی بلند صرف کند؛ همچنین از مشاهده ریزش موهای بلند پس از شیمیدرمانی جلوگیری کرده و روحیه بیمار ضعیف نمیشود.
- استفاده از کلاه یخی در طول جلسه شیمی درمانی؛ این کلاه حاوی مایعی سرد است که جریان خون در ناحیه اسکالپ را کاهش میدهد و به این طریق تاثیر داروها بر ریشه موها کمتر میشود.
- عدم استفاده از رنگها و مواد شیمیایی در طول درمان بر روی موها
- حفظ موها در مقابل تابش مستقیم آفتاب به کمک کلاه، ضدآفتاب، سربند و…
- داشتن تغذیه مناسب روحیه، الگوی صحیح زندگی و…
در مجموع باید گفت که داروهای خاصی که در طول شیمیدرمانی استفاده میشوند بر سلولهای پوست سر و فولیکول مو نیز تاثیرگذار هستند؛ به همین دلیل ریزش مو در طول شیمیدرمانی در اکثر مواقع اجتنابناپذیر و طبیعی است.
اما جای نگرانی نیست چراکه فرد پس از پایان دوره و بهبود وضعیت جسمی به مرور موهای خود را به دست میآورد؛ اما این موضوع نیاز به مراقبت و صبر دارد.
درمان ریزش مو بعد از شیمی درمانی
در برخی افرادی که شیمیدرمانی داشتهاند موها پس از رشد مجدد، تراکم و یکدستی سابق را ندارند و معمولا از نظر ساختار مو ضعیف هستند.
بسیاری از این افراد به دنبال یک روش درمانی مناسب برای به دست آوردن تراکم و کیفیت سابق موهای خود هستند.
این در حالی است که اکثر روشها حتی بر روی موهای افرادی که شیمیدرمانی نداشتهاند نیز نتیجه تضمینی ندارند؛ بنابراین اثربخشی اکثر روشها روی موهایی که در اثر شیمیدرمانی ریزش پیدا کردهاند تضمینی نیست.
در این میان تنها روشی که میتوان نتیجه آن را تضمینی دانست کاشت مو میباشد؛ اگرچه روشهای دیگر نیز قابل امتحان هستند اما کاشت مو روشی است که رشد مجدد موها در آن تضمینی و تاثیر آن بسیار سریع است.
بهترین روش کاشت مو در افراد سرطانی
ابتدا باید بدانیم که پیوند گرافت مو در بیماران سرطانی انجام نمیشود بلکه در بیمارانی که بهبود پیدا کرده و دوره درمانی خاص آنها پایان یافته است قابل انجام میباشد.
زیباجویی که با سرطان درگیر بوده برای کاشت مو باید از بانک مو و شرایط جسمی مناسب برخوردار باشد؛ چراکه اساس کاشت مو، برداشت واحدهای پیوندی از بانک مو و کاشت آن در ناحیه دریافتکننده است.
امروزه کاشت مو به روشهای مختلفی قابل انجام است که هریک مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب بهترین روش به برای افراد سرطانی به تشخیص پزشک است؛ در هرحال این روشها شامل موارد زیر هستند.
- کاشت مو میکروگرافت: متدی مدرن که گرافتهای کوچک با 1 تا 4 تار مو بدون دخالت دست، توسط هولدارها و پانچهای اتومات برداشت و کاشت میشوند.
- اس یو تی: در این روش منحصربهفرد نتنها واحدهای پیوندی به کمک لنزپانچهای تمام اتوماتیک از بانک مو خارج شده بلکه برای جلوگیری از آسیب دیدن فولیکولها، گرافتها تا زمان کاشت به شکل منجمد در یک محفظه خاص نگهداری میشوند.
- اف یو تی: این روش پیوند مو جراحی محسوب شده اما میزان جراحت و تهاجم آن بسیار جزئی است؛ در این متد واحدهای پیوندی به شکل نواری از بانک مو برداشت شده و سپس جهت کاشت به واحدهای کوچکتری تقسیم میشوند.
- اف یو ای: در این متد خاص تمام فولکیولهای پیوندی به صورت مجزا و مفرد از بانک مو خارج و کاشت میشوند؛ به همین دلیل ظرافت و دقتعمل بالایی میطلبد.
- Hrt: در این متد پیوند مو نیازی به داشتن بانک مو زیباجو نیست؛ چراکه از موهایی ساخته شده از فیبر مصنوعی که بسیار طبیعی هستند استفاده میشود، ساخت این موهای مصنوعی کاملا بر اساس ساختار و رنگ موی طبیعی زیباجو صورت میگیرد.
در نهایت پزشک با بررسی شرایط زیباجو و در نظر گرفتن کلیه جوانب سلامت جسمی فرد، سعی میکند بهترین و اثربخشترین روش کاشت مو را برای او در نظر بگیرد.
روش های جایگزین کاشت مو برای درمان ریزش مو در بیماران سرطانی
ممکن است برخی از بیماران سرطانی کاندید کاشت مو، بنابه دلایل مختلف کاندید مناسبی برای کاشت مو نباشند یا شرایط انجام این روش درمانی را نداشته باشند.
اگر فرد پس از درمان بیماری خود تا حدودی به شکل طبیعی برگشت مو داشته باشد میتواند از درمانها و داروهای تقویتکننده فولیکول و تحریک کننده رشد مجدد موها کمک بگیرد.
به این ترتیب با گذشت زمان احتمالا موها قویتر و تراکم آنها بیشتر خواهد شد؛ البته این بازگشت مو نیاز به مراقبت مداوم دارد چراکه فرد مبتلا به سرطان از نظر جسمی و روحی دوران سختی را پشتسر گذاشته است.
هزینه کاشت مو بعد از شیمی درمانی
یکی از دغدغههای اصلی افرادی سرطانی که قصد پیوند طبیعی مو را دارند هزینه این روش درمانی است؛ کاشت مو نیز مانند هر متد درمانی زیبایی از نظر هزینه تابع یکسری فاکتور تاثیرگذار میباشد.
به همین دلیل نمیتوان بطور دقیق هزینه کاشت مو بعد از شیمیدرمانی را عنوان کرد؛ چراکه عوامل زیر بر هزینه نهایی این روش درمانی تاثیرگذار هستند.
- شدت کمپشتی یا وسعت طاسی زیباجو
- روش پیوند گرافت موی انتخاب شده توسط پزشک
- مراقبتها، آزمایشها و معایناتی که زیباجویان تحت شیمیدرمانی باید پیش از پیوند طبیعی مو انجام دهند.
- دستمزد پزشک و هزینههای مخصوص کلینیک
- هزینه مراقبتهای پس از کاشت مو
- هزینه معاینات و چکاپهای پس از کاشت مو
- هزینه داروهای خاصی که فرد به عنوان یک زیباجو که تحت شیمیدرمانی بوده است باید مصرف کند.
- هزینه داروها و مواد درمانی مخصوص دوران نقاهت و…
در مجموع زیباجویی که پیش از کاشت مو به سرطان مبتلا بوده و شیمیدرمانی انجام داده است به دلیل شرایط خاص فرد ممکن است مقداری بیشتر از افراد عادی باشد.
اما باید در نظر بگیرید که باتوجه به نتیجه تضمینی کاشت مو، برآیند هزینه نهایی این روش نسبت به هزینه تست کردن چندین روش بیفایده، قطعا مقرون بهصرفهتر خواهد بود.
بهترین زمان برای کاشت مو بعد از شیمی درمانی
بدن فرد پس طی کردن پروسه درمان سرطان قطعا ضعیفتر از قبل خواهد بود و عوارض درمانها و داروهای سنگین تا مدتی با او همراه خواهد بود.
بنابراین ابتدا بهتر است که زیباجو به بدن خود فرصت بازسازی و احیای قوای از دست رفته را بدهد؛ درغیر این صورت ضعف جسمانی و تاثیرات بلندمدت درمان میتواند بر نتیجه کاشت مو اثرگذار باشد.
سوالات متداول
آیا موها بعد از شیمی درمانی طولانی مدت رشد میکنند؟
مدت زمان و سرعت رشد موها بعد از شیمی درمانی به شدت و نوع سرطان، تعداد جلسات شیمیدرمانی، دز و نوع داروها، وضعیت موی فرد پیش از سرطان و… بستگی دارد.
بهترین راه برای رشد مجدد مو بعد از شیمی درمانی چیست؟
درحال حاضر تنها روش درمانی که بتوان برای رشد مجدد موها بعد از شیمیدرمانی نتیجه آن را تضمین کرد کاشت مو میباشد.
چه مدت بعد از شیمی درمانی موها رشد میکند؟
این زمان از فردی به فرد دیگر باتوجه شدت بیماری و پروسه درمان متغییر است بنابراین رشد موها بعد از آخرین جلسه شیمیدرمانی از چند هفته تا یکسال نیز میتواند ادامه داشته باشد.
عوارض شیمی درمانی از جلسه چندم شروع میشود؟
بطور معمول باتوجه به نوع و دز داروهای استفاده شده در شیمیدرمانی، عوارض آن ازجمله ریزش موها از 1 تا 2 هفته بعد از جلسه اول شروع میشود.