فهرست این مطلب
شاید تا به حال با افرادی برخورد داشتهاید که دچار یک جراحت بسیار عمقی در ناحیه سر شدهاند و این قسمت برای همیشه بدون مو باقی مانده است. خوشبختانه روشهای کاشت مو در جای زخم و بخیه این امکان را فراهم میکند که حتی بتوان این مشکل را برطرف کرد. در واقع روشهای نوین پیوند مو امکان درمان طاسی سر ناشی از ضربه وارد شده به پوست را نیز فراهم میکند.
برای مثال اگر در اثر ضربه خوردن به سر یا تصادف بخشی از موهای سر خود را از دست دادهاید، اصلاً نباید نگران باشید. کافی است به یک متخصص حرفهای مراجعه کنید تا وضعیت بانک موی شما مورد بررسی قرار گرفته و البته جای زخم را نیز کنترل کند. در چنین شرایطی بهتر میتواند برای کاشت مو به شما کمک کند.
آیا جای بخیه مو در میاد؟
اجازه دهید ابتدا این موضوع را برای شما شفافسازی کنیم که به هیچ عنوان در محل بخیه و اسکار، مو رشد نمیکند چون جریان خون به این قسمت قطع شده و در نتیجه فولیکولها به دلیل اینکه نمیتوانند تغذیه شوند، از بین میروند و به همین دلیل است که حتی اگر یک شیار کوچک بر روی ابروی شما ایجاد شود مشاهده میکنید که در محل این شیار، اصلا مو رشد نمیکند.
بنابراین در صورتی که جای زخم بر روی سر شما وجود داشته باشد نمیتوان با کمک دارو درمانی انتظار رشد مو داشت. بلکه باید به سراغ روشهای کاشت مو بروید تا بتوانید در صورت امکان، موهای از دست رفته را مجدداً بازگردانید.
مطالب بیشتر: رژیم غذایی پس از کاشت مو – غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید
آیا امکان رشد مو در اسکار وجود دارد؟ به طور کلی، بافت اسکار فولیکول های مو را ندارد، این فولیکول ها مسئول رشد مو هستند. بنابراین، بعید است که موها مستقیماً از جای زخم رشد کنند. با این حال، فولیکول های مو ممکن است در نزدیکی لبه های بافت اسکار وجود داشته باشد و امکان رشد مو در این نواحی وجود دارد.
برخی از درمانها وجود دارند که ممکن است به تحریک رشد مو در جای زخم کمک کنند، مانند کاشتن مو یا استفاده از داروهایی که باعث رشد مو میشوند. این درمان ها می تواند برای برخی افراد موثر باشد، اما نتایج بسته به فرد و شدت اسکار می تواند متفاوت باشد. مهم است که با یک متخصص پوست یا یک متخصص ترمیم مو مشورت کنید تا مناسب ترین گزینه های درمانی را برای شرایط خاص خود تعیین کنید.
تفاوت کاشت مو روی جای زخم با کاشت مو طبیعی
خوشبختانه روشهای نوین در زمینه پیوند مو، محدودیتهای این متد زیبایی من جمله رشد مو در محل اسکار را نیز برطرف کرده است. اما به هر حال تفاوتهایی بین کاشت مو روی جای اسکار با کاشت مو طبیعی وجود دارد:
خونرسانی به فولیکول
در حالت طبیعی زمانی که فولیکولها به محل پیوند منتقل میشوند، به دلیل اینکه جریان خون کافی در پوست سر وجود دارد به راحتی تغذیه شده و احتمال شکست، پایین میآید. اما زمانی که قرار است پیوند مو بر روی جای زخم یا همان اسکار انجام گیرد، ما با یک محدودیت بزرگ یعنی جریان خون در محل زخم مواجه هستیم.
در محل اسکار خونرسانی انجام نمیشود و در نتیجه تا زمانی که این مشکل برطرف نشود، حتی اگر را جدیدترین روش پیوند مو را نیز انجام دهید باز هم با شکست مواجه خواهد شد.
مطالب بیشتر: کاشت مو با موهای بدن
به همین دلیل متخصص باید از روشهایی استفاده کند که دقیقتر هستند و با کمک تکنولوژیهایی، خونرسانی به بافت اسکار را تقویت کند تا بتواند بقای فولیکول در محل زخم را تضمین نماید. بنابراین در اولین قدم متخصص باید وضعیت خونرسانی به محل زخم را کنترل کند.
اگر مطمئن شود که عروق خونی به حدی در این قسمت از بین رفتهاند که حتی با بهبود وضعیت خونرسانی باز هم در محل اسکار خون به اندازه کافی جریان نخواهد داشت، به شما توصیه میکند که کاشت مو را انجام ندهید. پس مهمترین تفاوت پیوند مو در محل زخم با پیوند موی طبیعی این است که در کاشت مو بر روی اسکار محدودیت بزرگی به نام خونرسانی را داریم و باید ابتدا وضعیت عروق خونی در زیر پوست را کنترل کرد.
ضخامت پوست
از طرف دیگر باید ضخامت پوست در ناحیه زخم نیز کنترل شود. گاهی اوقات اسکار بسیار ضخیمی بر روی محل زخم تشکیل شده و به همین دلیل است که عروق خونی نمیتوانند خونرسانی را به اسکار انجام دهند. در چنین شرایطی نیز کاشت مو اصلاً توصیه نمیشود.
کدام روش کاشت مو روی جای زخم مناسب است؟
در ابتدای مطلب برای شما توضیح دادیم که وجود روشهای متعدد در پیوند مو، محدودیتهایی همانند کاشت مو روی اسکار را برطرف کرده است. اما به هر حال با توجه به ضخامت پوست در محل زخم و همچنین وضعیت خونرسانی در این قسمت، باز هم برای انتخاب روش محدودیتهایی برای متخصص وجود دارد.
عمدتاً متخصص از روش اف آی تی برای پوشاندن جای زخم با مو استفاده میکند. در این روش متخصص به صورت دانه به دانه و با استفاده از پانچهای دستی، استخراج فولیکول را انجام داده و در نهایت پیوند مو به صورت کاملاً ظریف در محل زخم انجام میشود.
نتایج نهایی کاشت مو در جای زخم و اسکار
مسلماً چون از فولیکولهای سر خود شما برای کاشت مو استفاده میشود پس نتیجه پیوند مو، طبیعی به نظر میرسد اما اینکه متخصص با چه ظرفیتی فولیکولها را در زاویه و عمق مناسب قرار دهد تا زمانی که موها در محل زخم رشد میکنند با موهای دیگر هم جهت باشند، موضوع بسیار مهمی است که بر روی نتیجه نهایی کاشت مو روی زخم تاثیر میگذارد. به همین دلیل است که شما نباید به هر متخصص اعتماد کنید. پیشنهاد ما این است که حتماً از پزشک انتخابی خود بخواهید نمونه کارهای قبلی در زمینه ایمپلنت مو در محل اسکار را به شما نشان دهد. به خصوص اینکه این نوع پیوند مو نیاز به دقت و ظرافت بیشتری دارد تا شانس موفقیت افزایش یافته و بتوانید نتیجه بسیار خوبی را از این روش به دست بیاورید.
عوامل مؤثر بر هزینه کاشت مو روی جای زخم و بخیه
تعداد فولیکولهای مورد نیاز، روشی که متخصص برای پیوند مو روی جای اسکار استفاده میکند، تجهیزات استفاده شده و همچنین دستمزد متخصص و هزینه پایه کلینیک، مهمترین مواردی هستند که بر روی هزینه کاشت مو روی جای زخم تاثیر میگذارند. اما نکته بسیار مهم این است که متخصص باید بداند پیوند مو روی جای زخم چه اندازه زمانبر است.
مسلما هر چه بافت اسکار ضخیمتر باشد چون نیاز به دقت و ظرافت بیشتری خواهد بود به همین دلیل هزینه کار افزایش پیدا خواهد کرد. البته در محاسبه قیمت پیوند مو در حل اسکار، هزینه آزمایشاتی که باید قبل از پیوند مو انجام دهید را نیز در نظر داشته باشید.
جای بخیه کاشت مو
پس از پیوند گرافت مو، ناحیه اهدا کننده (جایی که فولیکول های مو از آن گرفته شده است) معمولاً بخیه میشود تا برش بسته شود. بخیه ها معمولاً حدود 10 تا 14 روز پس از پیوند برداشته می شوند. پس از برداشتن بخیهها، ممکن است کمی ناراحتی، تورم یا کبودی در ناحیه اهداکننده وجود داشته باشد، اما باید ظرف چند روز برطرف شود.
پیروی از دستورالعمل های مراقبت پس از پیوند که توسط جراح کاشت مو ارائه شده است برای اطمینان از بهبودی مناسب ناحیه اهداکننده بسیار مهم است. این ممکن است شامل اجتناب از فعالیت های شدید، تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه و اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید باشد.
در بیشتر موارد، محل یا جای بخیه در عرض چند هفته پس از کاشت مو به طور کامل بهبود می یابد و جای زخم به مرور زمان محو می شود. با این حال، توجه به این نکته مهم است که جای زخم بسته به عوامل فردی مانند نوع پوست، توانایی بهبودی و مهارت جراح میتواند متفاوت باشد.
زخم بعد از کاشت مو
زخم یک عارضه نادر اما احتمالی پس از کاشت مو است. زخم می تواند به دلیل عفونت، ضربه یا عوامل دیگر رخ دهد. در صورت مشاهده علائم زخم مانند درد، قرمزی، تورم یا ترشح، مهم است که با جراح کاشت مو تماس بگیرید.
جراح شما ممکن است آنتی بیوتیک یا سایر داروها را برای درمان زخم تجویز کند، و پیروی از برنامه درمانی طبق دستورالعمل برای اطمینان از بهبودی مناسب بسیار مهم است. علاوه بر این، مهم است که از لمس یا خاراندن ناحیه آسیب دیده خودداری کنید، زیرا این امر می تواند زخم را بدتر کرده و خطر عفونت را افزایش دهد.
برای جلوگیری از ایجاد زخم پس از کاشت مو، رعایت دستورالعملهای مراقبت پس از کاشت که توسط جراح ارائه میشود بسیار مهم است.
همچنین شرکت در قرار ملاقات های بعدی با جراح برای نظارت بر روند بهبود و رسیدگی به هرگونه نگرانی یا عارضه ای که ممکن است ایجاد شود، مهم است.
چه مدت طول می کشد تا موهای جدید اسکار رشد کنند؟
براساس مطالعات انجام گرفته توسط متخصصان در سراسر دنیا به طور کلی در شش ماه اول، نزدیک به ۷۰ درصد نتیجه کاشت مو روی جای زخم رویت خواهد شد. این در حالی است که اگر شما کاشت موی طبیعی را انجام داده باشید بعد از شش ماه، نزدیک به ۹۰ درصد نتیجه نهایی پیوند مو را مشاهده میکنید.
علت اختلاف بین زمان مورد نیاز برای دیدن نتیجه پیوند مو روی زخم با نتیجه پیوند موی طبیعی، شرایطی است که در اسکار وجود دارد. چون پوست در محل اسکار ضخیمتر است بنابراین خونرسانی به فولیکولها کندتر انجام میگیرد. پس سرعت رشد آنها پایین آمده و به همین دلیل است که بعد از شش ماه بین 70 تا 75 درصد نتیجه کاشت مو در محل زخم را شاهد خواهید بود.
رشد مو در محل شکستگی
رشد مو میتواند در محل شکستگی رخ دهد، اما این به عوامل مختلفی مانند شدت شکستگی، محل شکستگی و روند بهبودی فرد بستگی دارد.
اگر شکستگی به فولیکول های مو در ناحیه آسیب رسانده باشد، رشد مو ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد و ممکن است چندین ماه طول بکشد تا موها دوباره رشد کنند. در برخی موارد، اگر فولیکول های مو به شدت آسیب ببینند، رشد مو ممکن است برای همیشه تحت تاثیر قرار گیرد.
با این حال، اگر شکستگی به فولیکول های مو آسیب نرساند، رشد مو ممکن است پس از بهبود شکستگی به حالت عادی از سر گرفته شود. توجه به این نکته ضروری است که روند بهبودی ممکن است چندین هفته یا حتی ماه ها طول بکشد و ممکن است مدتی طول بکشد تا موها به طور کامل رشد کنند.
اگر نگرانی در مورد رشد مو در محل شکستگی یا هر نگرانی دیگری در رابطه با شکستگی دارید، همیشه بهتر است با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
چرا فولیکول مو در جای زخم و شکستگی دیگر رشد نمی کند؟
در صورتی که قسمتی از سر شما در اثر سانحه شکسته و نیاز به بخیه باشد، قطعاً بعد از اتمام دوران بهبودی متوجه خواهید شد که در محل زخم یا همان شکستگی دیگر مویی رشد نمیکند و همین موضوع بر روی اعتماد به نفس شما تأثیر میگذارد. اما علت این اتفاق چیست؟ به طور کلی دو عامل باعث میشود که فولیکولهای مو دوباره نتواند در جای زخم به رشد خود ادامه دهند:
- عامل اول، پارگی پوست سر و قطع شدن رگهای خونی است. در نتیجه خون به این قسمت از سر به خوبی منتقل نشده و فولیکولها از بین میروند.
- از طرف دیگر زمانی که قرار است زخم بسته شود متخصص مجبور است پوست سر شما را بکشد تا امکان بخیه زدن وجود داشته باشد. همین کشیدن پوست سر باعث آسیب به فولیکولها میگردد و در نتیجه فولیکولهایی که در پوست سر وجود دارند از بین رفته و دیگر امکان رشد وجود نخواهد داشت.