کاشت مو در بیماران لیکن پلان: موثرترین راه بازیابی موهای شما

کاشت مو در بیماران لیکن پلان
امتیاز به این محتوا

کم‌پشتی و طاسی امروزه مشکلی شایع در بین گروه‌های سنتی مختلف است؛ این وضعیت حاصل عواملی مانند ژنتیک، تغذیه نامناسب، الگوی زندگی اشتباه، فشارهای روحی روانی، شرایط محیطی ناسالم و… می‌باشد.

از طرفی به هیچ عنوان نمی‌توان منکر تاثیر مو بر زیبایی صورت شد؛ به همین دلیل کم‌پشتی و طاسی امروزه یکی از دلایل رایج مشکلاتی ازقبیل افسردگی، استرس، فشار عصبی، کاهش اعتماد به‌نفس، انزوا و… است. ریزش و از دست رفتن موها در هر فردی می‌تواند اتفاق بیفتد و زمانی تحمل این شرایط سخت‌تر می‌شود که با یک مشکل یا عارضه پوستی دیگر مانند لیکن‌پلان همراه باشد.

امروزه صدها روش درمانی مختلف برای درمان ریزش مو و رشد مجدد موها وجود دارد که نتیجه این روش‌ها از فردی به فرد دیگر باتوجه به شرایط کاملا متفاوت است. آزمون ‌و خطای این روش‌های مختلف برای افراد دارای لیکن‌پلان یا دیگر مشکلات پوستی می‌تواند ریسک بالا و در عین حال اثربخشی غیرتضمینی داشته باشد.

درحال حاضر تنها روش درمانی تضمینی که نتیجه‌بخشی آن در مورد رشد مجدد موهای از دست رفته قطعی است کاشت مو می‌باشد؛ به همین دلیل این روش جزء پرطرفدارترین روش‌های درمانی-زیبایی در سراسر جهان است.

مسئله مطرح این است که آیا کاشت مو برای بیماران دچار به لیکن‌پلان قابل انجام است؟ و یا اینکه در صورت کاشت مو برای چنین افرادی نتیجه‌بخشی آن به چه صورت است؟ به دلیل اهمیت این موضوع قصد داریم در ادامه این مطلب مفصلا به آن بپردازیم پس با ما همراه باشید.

علت ایجاد لیکن پلانوپیلاریس چیست؟

شاید بهتر باشد پیش از پرداختن به هر موضوع دیگری بطور مختصر توضیح دهیم که لیکن‌پلان چیست و با مشخصات، علائم و علت ایجاد این بیماری آشنا شویم تا درک ادامه مطلب بهتر باشد.

لیکن پلانوپیلاریس (Lichen Planus) یا به اختصار لیکن‌پلان در واقع نوعی بیماری مزمن خودایمنی پوستی است که به صورت ژنتیکی انتقال می‌یابد؛ لیکن‌پلان را می‌توان نوعی التهاب پوستی دانست که خوشبختانه مسری نیست.

علت دقیق ایجاد لیکن‌‌‌پلان مشخص نیست اما آنچه روشن است نوعی نقص یا اختلال در سیستم ایمنی سبب چنین بیماری است؛ در واقع سیستم ایمنی به اشتباه خود سلول‌های پوستی را مورد حمله قرار می‌دهند.

دلایل لیکن پلانوپیلاریس

نشانه‌های لیکن پلان

عواملی مانند افزایش سن، استرس، آسیب به پوست، عفونت‌های ویروسی سیستمیک، مصرف برخی داروها و… می‌توانند محرک لیکن‌پلان باشند؛ درهرحال علائم شایع این مشکل پوستی شامل موارد زیر است.

  1. بثورات پوستی به شکل ضایعات یا برجستگی‌های متمایل به بنفش با قسمت‌های صاف بر روی پوست.
  2. ضایعاتی که بی‌دلیل در طول زمان بر روی پوست گسترش می‌یابند.
  3. خارش محل بثورات
  4. وجود خطوط نازک سفید و شیارهای ظریف روی بثورات
  5. ایجاد تاول‌هایی که پوسته پوسته شده یا می‌ترکند.
  6. ناپدید شدن خودبه‌خودی اکثر بثورات در طول زمان
  7. بثوراتی معمولا در اندازه کمتر از یک سانتیمتر و بین 3 تا 5 میلیمتر و…

نحوه کاشت مو برای بیماران لیکن پلان

همانطور که اشاره کردیم بیماران لیکن‌پلان با نوعی از بیماری التهابی و خودایمنی درگیر هستند که بسیاری از عوامل محیطی و شرایط جسمی می‌توانند در تحریک و تشدید بیماری موثر باشند.

شدت علائم لیکن‌پلان ممکن است خفیف یا شدید باشد اما آنچه مسلم است هر نوع درمان پوستی و حتی غیرپوستی دیگری باید باتوجه به وضعیت لیکن‌پلان در فرد صورت بگیرد و حساسیت این موضوع در مورد کاشت مو نیز صدق می‌کند.

پروسه کاشت مو در زیباجویان دچار به لیکن‌پلان مشابه افراد معمولی است؛ در مورد این افراد نیز نحوه کار بر اساس برداشت واحدهای پیوندی از بانک مو و کاشت پیوندها در نواحی دریافت‌کننده است.

آنچه که باعث تفاوت کاشت مو در افراد دارای لیکن‌پلان با افراد معمولی می‌شود شرایط کاشت برای چنین افرادی است که ازجمله مهم‌ترین شرایط می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. دارا بودن بانک موی مناسب از قسمت اهداکننده
  2. قطع مصرف برخی از داروها
  3. عدم گزارش نشانه‌های فعال بیماری در زیباجو طی 12 تا 24 ماه گذشته
  4. عدم مشاهده شواهد بالینی و علائم لیکن‌پلان در زیباجو طی 12 تا 24 ماه گذشته بر اساس تایید و تشخیص پزشک
  5. عدم مشاهده ریزش موی ناشی از فعالیت لیکن‌پلان در زیباجو طی 12 تا 24 ماه گذشته و…

در مجموع می‌توان گفت کاشت مو در زیباجویان دارای لیکن‌پلان در صورتی قابل انجام است که بیماری در دوره خفتگی خود باشد و علائم فعال بودن لیکن‌پلان در فرد حداقل طی 12 ماه گذشته دیده نشده باشد؛ این مسئله نیز بر اساس معاینه‌های مرتب و تایید پزشک متخصص از وضعیت فرد انجام می‌شود.

چگونگی کاشت مو بیماران لیکن پلان

مراقبت های پس از کاشت مو

کاشت مو به عنوان یک روش درمانی نتیجه‌بخش و موثر اگرچه از دوران نقاهت سختی برخوردار نیست اما نباید حساس بودن مراقبت‌های پس از کاشت مو را نادیده شمرد.

این مراقبت‌ها برای تمام زیباجویان مطرح است و اگر فرد درگیر لیکن‌پلان نیز باشد حساسیت مسئله دوچندان خواهد بود؛ به عنوان مهم‌ترین مراقبت‌های پس از کاشت مو می‌توان به موارد زیر اشاره داشت.

  1. عدم استفاده از هرگونه دارو یا ماده دارویی به شکل خودسرانه
  2. مصرف به موقع کلیه داروهایی که پزشک تجویز کرده تا زمانی که پزشک دستور قطع مصرف دهد
  3. عدم استفاده از مواد آرایشی یا شیمایی بر سطح پوست سر
  4. رفتن به استخر، سونا، دریا و… تنها با مشورت پزشک
  5. عدم استفاده خودسرانه از داروهای گیاهی و طب سنتی
  6. پرهیز از لمس یا خراش دادن ناحیه کاشت
  7. عدم قرارگیری در معرض آفتاب مستقیم حداقل در دوره نقاهت
  8. تغذیه مناسب و الگوی زندگی صحیح
  9. خودداری از مصرف مشروبات الکلی و و…

در مجموع در طول دوران نقاهت کاشت مو  رعایت مراقبت‌ها به شدت بر نتیجه کاشت مو تاثیرگذار است؛ در مورد زیباجویانی که درگیر لیکن‌پلان هستند جدا از نتیجه پیوند مو، مراقبت‌های پس از کاشت می‌توانند ریسک فعال شدن مجدد لیکن‌پلان را کاهش دهند.

بهترین روش کاشت مو در بیماران لیکن پلان

کاشت مو به عنوان یک روش درمانی مدرن در متدهای مختلفی قابل انجام است؛ هریک از این متدها مزایا و معایب خاص خود را دارند و مناسب برای افرادی با شرایط مختلف می‌باشند؛ برخی از این متدها به شرح زیر هستند.

  • میکروگرافت: کاشت مو میکروگرافت متد مدرنی که امکان برداشت گرافت‌های پیوندی در سایزهای کوچک، با حداقل بافت همبند و به کمک هولدرها و پانچ‌‌های تمام اتومات را ایجاد می‌کند.
  • اس یو تی: در این روش کاشت مو sut گرافت‌ها از بانک مو با ظرافت تمام به کمک لنزپانچ‌های اتومات برداشت شده و تا زمان کاشت در یک محفظه مخصوص به شکل منجمد نگهداری می‌شوند.
  • اف یو تی: در روش fut واحد پیوندی به شکل بک نوار ظریف، باریک و بلند از ناحیه بانک مو که عموما پشت سر است خارج شده و جهت کاشت به واحدهای پیوندی کوچک‌تر تقسیم می‌شود.
  • اف یو ای: متدی مدرن و خاص که در آن پزشک با تبهر و به کمک تجهیزات واحدهای پیوندی را به شکل فولیکول‌های منفرد و مجزا برداشت و کاشت می‌کند.
  • Hrt: در شرایطی مانند نداشتن بانک موی مناسب پزشک می‌تواند کاشت مو را به روش hrt انجام دهد؛ در این روش تارها موهای غیرطبیعی هستند و بر اساس ساختار، جنس و رنگ موی زیباجو از فیبرهای مصنوعی با ظرافت تولید شده و کاشت می‌شوند.

اینکه کدام یک از روش‌های کاشت مو برای بیماران لیکن‌پلان بهتر است تنها توسط پزشک و با معاینه کامل فرد قابل تشخیص است.

پزشک وضعیت بیماری و شرایط جسمی و موهای زیباجو را چک کرده و روشی را انتخاب می‌کند که محرک فعال شدن لیکن‌پلان نباشد و حداقل التهاب و جراحت را ایجاد کند.

روش مناسب کاشت مو در لیکن پلان

احتمال فعال شدن مجدد بیماری پس از کاشت مو

یکی از دغدغه‌های اصلی زیباجویان کاشت مویی که با لیکن‌پلان درگیر هستند مسئله بازگشت یا فعال شدن مجدد بیماری پس از کاشت مو است.

ابتدا باید گفت که لیکن‌پلان معمولاً به شکل دوره‌ای فعالیت می‌کند؛ یعنی گاهی در مرحله خفتگی و از بین رفتن علائم است و گاهی فعال و در حال گسترش بثورات و علائم می‌باشد.

اما در مورد کاشت مو به صورت نسبی می‌توان گفت هرچقدر که لیکن‌پلان زیباجو مدت زمان بیشتری را پیش از کاشت مو در حالت غیرفعال بوده باشد احتمال بازگشت آن کمتر خواهد بود.

این مسئله در مورد افرادی که لیکن‌پلان خود را به واسطه دارو و درمان متوقف کرده‌اند بیشتر صدق می‌کند؛ یعنی احتمال بازگشت بیماری پس از کاشت در چنین افرادی نسبت به کسانی که بیماری آن‌ها به شکل خودبه‌خودی در دوره خفتگی می‌باشد کمتر است.

بنابراین هرچقدر که زیباجو مدت زمان بیشتری (از یک سال بیشتر) قبل از کاشت بتواند به واسطه درمان پزشکی لیکن‌پلان خود را متوقف کند احتمال بازگشت آن پس از کاشت کمتر خواهد بود.

نتایج کاشت مو در بیماران لیکن پلان

نتیجه کاشت مو در زیباجویان لیکن‌پلان شانس این را دارد که کاملا مانند افراد عادی موفقیت‌آمیز و مطلوب باشد اما نمی‌توان درصد موفقیت آن را به شکل عدد و رقم قطعی بیان کرد.

عواملی مانند وضعیت بیماری فرد پیش از کاشت مو، روش کاشت مو انتخاب شده، شرایط جسمی و روحی زیباجو، تبهر پزشک، مراقبت‌های دوران نقاهت و… به شکل مستقیم بر نتیجه کاشت مو زیباجویان درگیر با لیکن‌‌پلان تاثیر دارد.

اگر موارد ذکرشده در بهترین حالت خود باشند نتیجه این روش درمانی قطعی و رضایت بخش خواهد بود؛ درهرحال زیباجویان در این زمینه نیاز به یک مشاوره اساسی و انتخاب بهترین‌ها دارند.

پایگاه علمی پزشکی مارال سلامت ایرانیان به عنوان یک مرجع معتبر می‌تواند مشاوره جامع و حرفه‌ای را در این زمینه در اختیار شما گذاشته و در انتخاب بهترین پزشک، بهترین کلینیک و… به شما کمک کند.

سوالات متدوال

چگونه ریزش موی لیکن پلان خود را درمان کنم؟

برای درمان ریزش موی ناشی از لیکن‌پلان ابتدا باید بیماری خود را به کمک پزشک متخصص متوقف و غیرفعال کرده و سپس از یک روش مطمئن برای بازگشت موهای خود کمک بگیرید.

آیا ریزش مو در اثر لیکن پلان دائمی است؟

اگر برای درمان کم‌پشتی و طاسی ایجاد شده در اثر فعالیت‌ لیکن‌پلان به موقع اقدام نکنید یا روش درمانی مناسبی را انتخاب نکرده باشید بلکه ریزش‌ موی آن می‌تواند دائمی شود.

مقاله قبلی
ورزش بعد از کاشت مو (بدنسازی، فوتبال، دویدن و..)
مقاله بعدی
کاشت مو برای بیماران مبتلا پسوریازیس امکان پذیر است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

مطالب پربازدید