فهرست این مطلب
متأسفانه در سالهای اخیر ریزش مو در جوانان پسر آمار زیادی را به خود اختصاص داده است به همین دلیل ما در این مطلب تصمیم گرفتیم در مورد علت ریزش مو در جوانی و راهکارهای درمان این عارضه صحبت کنیم. عوامل مختلفی در این زمینه دخیل هستند.
ممکن است که شما به دلیل یکی از این عوامل دچار ریزش مو شده باشید اما در برخی از افراد چند عامل دست به دست هم میدهند و شدت ریزش مو را تا حدی بالا میبرند که فرد در سنین کم دچار کمپشتی شدید موی سر و یا حتی طاسی میگردد. شاید بپرسید چگونه از ریزش مو جلوگیری کنیم؟
اگر شما جدیداً علائم ریزش مو را مشاهده کردهاید به خصوص اگر در بین اعضای خانواده خود افراد مبتلا به کم پشتی موی سر را دارید حتماً این مطلب از مقاله مارال سلامت ایرانیان را با دقت مطالعه نمایید.
علت ریزش مو در سن ۱۷ سالگی پسران
استرس و اضطراب
آیا میدانید در شرایط استرس و اضطراب تعادل هورمونی در بدن بهم میخورد و در نتیجه عواقبی همانند ریزش مو را برای ما به همراه خواهد داشت. بنابراین یکی از مهمترین دلایل ریزش مو در سن ۱۷ سالگی همین استرس و اضطراب است چون در این سن نوجوانان مشغول آماده شدن برای کنکور هستند و استرس زیادی دارند، به همین دلیل اغلب آنها دچار ریزش مو میشوند که کاملاً موقت بوده و زمانی که استرس و اضطراب آنها برطرف میشود با تعادل هورمون، مشکل ریزش موی آنها نیز کنترل خواهد شد.
ریزش موی ارثی و ژنتیکی
متأسفانه نمیتوان این موضوع را نادیده گرفت که ریزش موی ارثی و ژنتیکی نیز علت ریزش مو در پسران شناخته شده است. اگر یکی از والدین و یا اعضای خانواده آنها به ریزش مو مبتلا باشند احتمال اینکه فرزندان دچار ریزش مو شوند بسیار بالا خواهد بود. بنابراین در صورتی که در خانواده خود افراد مبتلا به ریزش مو دارید شما بیشتر باید به تغذیه و سلامت خود اهمیت دهید تا ناخواسته به ریزش موی خود دامن نزنید.
اختلالات هورمونی
اما یکی از مهمترین دلایل ریزش مو چه در آقایان و چه در خانمها، اختلالات هورمونی است. برای مثال هورمون تستسترون نقش بسیار مهمی در این زمینه دارد. اگر این هورمون به ترکیبی به نام دی هیدروتسترون تبدیل شود منجر به ریزش مو خواهد شد. هورمون تستسترون در پوست سر، پروستات مردان و فولیکولهای مو قرار دارد.
بنابراین همانگونه که متوجه شدید حساسیت این هورمون، شکستن آن به دی هیدرو تستسترون و همچنین حساسیت فولیکولهای مو به این دو ترکیب، تأثیر بسیار زیادی بر روی ریزش مو دارد.
استفاده از داروها
متأسفانه برخی از داروها به دلیل تغییر در تعادل هورمونی یا حتی تغییر در سطح تغذیه بدن تأثیری چشمگیر بر روی ریزش مو دارند. بنابراین اگر قرار است داروی جدیدی مصرف کنید حتماً کاتالوگ آن را بخوانید تا با عوارض آن آشنا شوید. یا اگر بعد از یک تا دو روز مصرف دارو شاهد ریزش مو بودید سریعاً این موضوع را به متخصص اطلاع دهید. افرادی که برای درمان بیماریهای خاص همانند کیست یا سرطانهای خوش خیم مجبور هستند داروهایی را مصرف کنند غالباً دچار ریزش مو ناشی از استفاده دارویی میشوند.
رژیم های نامناسب چاقی یا لاغری
رژیمهای نامناسب چاقی یا لاغری که به صورت فشرده وزن افراد را تغییر میدهند به شدت با ریزش مو همراه هستند. برای مثال رژیمهای لاغری فشرده از یک سو تعادل هورمونی بدن را به هم میزنند و از سوی دیگر سطح مواد غذایی مورد نیاز برای بدن و رشد فولیکولها را کاهش میدهند و چون فولیکولها به خوبی تغذیه نمیشوند ضعیف شده و به راحتی با یک شانه زدن به مو دچار ریزش مو خواهید شد.
کشیدن سیگار و قلیان
جوانان و نوجوانانی که به مصرف سیگار و قلیان عادت دارند باید بدانند که کشیدن دخانیات به دلیل اینکه مونوکسید کربن را وارد خون کرده و باعث کاهش اکسیژن خون میشود تأثیر بسیار زیادی بر روی ریزش مو خواهد گذاشت. در واقع کشیدن سیگار و قلیان باعث کمبود اکسیژن در خون و به اصطلاح خفگی فولیکولها خواهد شد.
تغذیه
همانگونه که گفتیم اگر فولیکولها ویتأمینها، پروتئینها و مواد معدنی مورد نیاز خود را دریافت نکنند ضعیف شده و در نتیجه هر بار که شما موهای خود را شانه میزنید مشاهده میکنید که موها به راحتی از پوست سر جدا میشوند. پس باید میوهها و سبزیجات تازه مصرف کنید؛ غذاهای سالم را در لیست غذایی خود قرار دهید و در طول روز آب و مایعات مناسب را بیشتر مصرف نمایید تا فولیکولها به اندازه کافی تقویت شوند.
علت ریزش مو در جوانان دختر
مهمترین دلایل ریزش مو در جوانان دختر عبارتند از:
- اختلالات هورمونی به خصوص در دوران بلوغ
- ریزش ناشی از ژنتیک
- نداشتن تغذیه مناسب
- استفاده از رژیمهای لاغری فشرده و نامناسب
- رنگ کردن بیش از اندازه موها
- استفاده از مواد حالت دهنده مو
- استفاده بیش از اندازه از اتوی مو
- استرس و اضطراب
- مصرف برخی از داروها
درمان های پزشکی ریزش مو در نوجوانان و جوانان
خوشبختانه روشهای پزشکی زیادی وجود دارد که برای درمان ریزش مو در جوانی بسیار مناسب هستند. افراد باید براساس علت ریزش موی خود یک روش مناسب را اجرا بنماید و از این پس نیز به خوبی از موهای خود مراقبت کنند تا ریزش مو تکرار نشود. این روشها عبارتند از:
-
کاشت مو
یکی از رایجترین روشها برای درمان ریزش مو در جوانی بحث کاشت مو است. متخصص از بانک که در قسمت پشت سر قرار گرفته است فولیکولها را برداشت کرده و پس از آمادهسازی، آنها را در محل کم پشت یا طاس سر قرار میدهد. نتیجه کاشت مو بین ۹ ماه تا ۱۲ ماه بعد رؤیت میشود و در یک تا دو ماه اول شما باید به شدت از موهای پیوندی مراقبت کنید.
-
مزوتراپی
اگر متخصص بعد از بررسی علت ریزش موی شما متوجه شود که تغذیه نامناسب و ضعف مولکولها منجر به این اتفاق شده است شاید از شما بخواهد که مزوتراپی را انجام دهید. در این روش محلول غنی از پروتئینها، ویتأمینها، هورمونها و مواد معدنی با استفاده از سرنگهای مخصوص به پوست سر تزریق میشوند تا این محلول غذایی فولیکولها را احاطه کرده و راندمان جذب بالا برود. در چنین شرایطی فولیکولها با سرعت تقویت شده و ریزش مو به اندازه چشمگیری کاهش مییابد.
-
پی ار پی مو
پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت یکی از روشهای مؤثر برای درمان ریزش مو شناخته شده است. در این روش متخصص ابتدا نمونه خونی را از بدن فرد متقاضی دریافت میکند و آن را در داخل دستگاه سانتریفیوژ قرار میدهد تا بتواند پلاسمای غنی از پلاکت را به دست بیاورد. سپس این محلول به پوست سر تزریق خواهد شد. پلاکتهایی که در خون وجود دارند از یک سو باعث فعال کردن فاکتورهای رشد مو شده و از سوی دیگر چون خونرسانی را به سمت فولکولهای سر افزایش میدهند باعث بهبود تغذیه و اکسیژنرسانی به فولیکولها، افزایش ضخامت ساقه مو و نرم شدن موها میگردند.
-
اسکالپ موی سر
این روش شبیه به تاتوی ابرو است. متخصص با استفاده از سرنگهای بسیار ظریف رنگ را در زیر پوست سر فرد تزریق میکند تا هاشورهایی بسیار ریز در این قسمت ایجاد شده و فضاهای خالی پوست سر تیره به نظر برسند. در واقع این روش یک روش درمانی مؤثر برای احیای موهای طبیعی نیست بلکه از طریق تیره کردن پوست سر باعث میشود که تراکم موی سر شما زیاد به نظر برسد.
برخی داروهای درمانی ریزش مو در جوانان پسر
اگر در زمانی که اولین علائم ریزش مو را مشاهده کردید به متخصص مراجعه کنید شاید با مصرف برخی از داروها بتوانید سرعت ریزش مو را کاهش دهید. برخی از این داروها عبارتند از:
-
فیناستراید
آن دسته از آقایانی که به دلیل بزرگ شدگی پروستات دچار ریزش مو شدهاند میتوانند با مصرف فیناستراید به درمان بزرگ شدگی پروستات و در نتیجه ریزش مو کمک کنند. بنابراین زمانی که شما این دارو را مصرف میکنید سطح هورمون تستسترون در بدن نیز به حالت تعادل رسیده و ریزش مو متوقف میگردد.
-
ماینوکسیدیل
اگر در مراحل ابتدایی ریزش مو هستید میتوانید محلول ماینوکسیدیل را در قسمتهایی از سر که خالی است استفاده کنید تا به تدریج موها احیا شده و در واقع از طریق تقویت فولیکولها شاهد رشد موهای خود باشید. تأثیر ماینوکسیدیل در تقویت فولیکولها به این صورت است که از طریق گشاد کردن عروق خونی سرعت خونرسانی به فولیکولها را افزایش میدهد پس هم مواد غذایی و هم اکسیژن با سرعت بیشتر به فولیکولها خواهند رسید.