علت سیاه شدن دندان ها چیست؟ چه چیزی باعث سیاهی دندان در افراد می شود؟

سیاه شدن دندان
4.2/5 - (166 امتیاز)

در صورتی که رنگ دندان‌ها تغییر کند، نشان دهنده بروز عارضه‌ای در دندان است. برای مثال سیاه شدن دندان ‌ها می‌تواند زنگ هشداری برای پوسیدگی‌های شدید در داخل دندان باشد. اگر این اتفاق برای دندان‌های جلویی رخ بدهد، زیبایی طرح لبخند شما و در نتیجه زیبایی چهره را به شدت تحت تأثیر قرار داده و همین موضوع اعتماد به نفس شما را بسیار پایین می‌آورد. به همین دلیل است که به محض دیدن سیاهی دندان باید حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید. با ما در این مطلب همراه باشید تا در مورد دلایل سیاه شدن دندان‌ ها و روش‌های درمانی آن صحبت نماییم.

علت سیاه شدن دندان چیست؟

در ابتدا باید به سراغ بررسی عوامل برویم که باعث تغییر رنگ و سیاه شدن دندان می‌شوند. مهمترین عواملی که در این عارضه نقش دارند شامل:

علت سیاه شدن دندان چیست؟

  • عدم رعایت نکات بهداشتی برای مراقبت از دندان‌ها

مهمترین عاملی که باعث خرابی، پوسیدگی و تغییر رنگ دندان‌ها می‌شود، توجه نکردن به بهداشت دهان و دندان است. زمانی که غذا یا خوراکی می‌خوریم، باقیمانده این مواد در بین دندان‌ها، بستر را برای رشد باکتری‌های مضر فراهم می‌کنند. فعالیت و رشد باکتری‌ها باعث تولید ترکیبات اسیدی می‌گردد که همین موضوع موجب پوسیدگی سطح استخوان خواهد شد. اکنون هر چقدر این پوسیدگی عمیق‌تر شود، رنگ دندان از حالت سفیدی به رنگ سیاهی تغییر پیدا خواهد کرد. بنابراین مهمترین عامل سیاه شدن دندان، پوسیدگی‌های شدیدی است که در آن اتفاق افتاده و حتماً باید به متخصص مراجعه نمایید تا با درمان پوسیدگی، مشکل سیاهی دندان را برطرف نمایید.

بیشتر بخوانید: فلورایدتراپی

  • نداشتن رژیم غذایی مناسب

برخی از مواد غذایی باعث آسیب به ریشه دندان و تغییر رنگ دندان می‌شوند. بنابراین باید از هر خوراکی که شرایط را برای پوسیدگی فراهم می‌کند، جداً خودداری کرد. برای مثال مصرف خوراکی‌های شیرین یا ترش، خوردن نوشیدنی‌های گازدار و خوردن بیش از اندازه قهوه، از عواملی هستند که باعث پوسیدگی دندان نیز خواهند شد.

مقالات بیشتر: معاینات دندانپزشکی

  • جرم گرفتن دندان‌ها

گاهی اوقات سیاه شدن دندان ناشی از پوسیدگی نیست بلکه جرم زیادی بر روی دندان شما تشکیل شده و باعث تغییر رنگ می‌گردد. برای مثال اگر شما در طول روز قهوه زیادی مصرف کنید، باقی ماندن دانه‌های قهوه بر روی دندان، به تدریج سفیدی و براق بودن دندان‌های شما را کاهش داده و باعث تغییر رنگ آن می‌گردد.

مطالب بیشتر: جرم گیری با بروساژ

جرم گرفتن دندان‌ها

  • مصرف دخانیات

افرادی که سیگار می‌کشند نیز به تدریج با مشکل سیاه شدن دندان‌ها مواجه می‌شوند چون دود ناشی از دخانیات باعث تغییر رنگ بافت مینای دندان خواهد شد.

روش ‌های درمانی سیاه شدن دندان

خوشبختانه برای هر نوع عارضه‌ای که در دهان اتفاق می‌افتد، روش‌های درمانی متعددی وجود دارد که کمک می‌کنند ما بتوانیم دندان خود را همانند روز اول زیبا و سالم داشته باشیم. برای درمان سیاه شدن دندان نیز راهکار‌هایی وجود دارد. متخصص ابتدا باید بررسی کند که سیاه شدن به چه دلیلی اتفاق افتاده است. اگر تغییر رنگ دندان ناشی از تشکیل جرم بر روی دندان‌ها است، با روش‌های جرم‌گیری و بلیچینگ می‌توان دندان‌های خود را سفید کرد.

متخصص براساس شدت جرم تشکیل شده بر روی دندان و شدت سیاهی، بهترین روش را انتخاب می‌کند. اما گاهی اوقات سیاهی به دلیل پوسیدگی اتفاق افتاده و حتماً باید عملیات ترمیم، عصب کشی و تخلیه قسمت پوسیدگی دندان انجام گیرد و سپس روکشی بر روی آن نصب شود تا هم مینای دندان تقویت شده و هم دندان شما همانند روز اول سفید گردد.

روش ‌های درمانی سیاه شدن دندان

سیاه شدن دندان در ارتودنسی

متأسفانه یکی از عارضه‌هایی که برخی از بیماران در جریان ارتودنسی با آن مواجه می‌شوند، تغییر رنگ دندان‌ها است. این مسأله عمدتاً به دلیل عدم مسواک زدن به شیوه درست اتفاق می‌افتد. زمانی که شما دندان‌های خود را ارتودنسی می‌کنید، باید بدانید که نحوه مسواک زدن و استفاده از نخ دندان با قبل از شروع ارتودنسی بسیار متفاوت است.

وجود براکت‌ها و سیم بر روی دندان، شرایط را برای مسواک زدن سخت می‌کند و اگر شما وسواس زیادی به خرج ندهید به مرور زمان پلاک‌هایی بر روی دندان تشکیل شده و همین موضوع باعث جرم گرفتن دندان‌های شما خواهد شد. البته اگر در دندان سیاه شده دردی احساس می‌کنید، حتماً باید عکسبرداری از دندان شما انجام ‌گیرد چون احتمال وجود دارد که دندان خراب شده است و در نتیجه حتماً باید عملیات ترمیم صورت گیرد.

بیشتر بخوانید: ارتودنسی نامرئی

سیاه شدن دندان در ارتودنسی

سیاه شدن دندان عصب کشی شده

وقتی عصب دندان را غیر فعال می‌کنیم، از این به بعد اگر پوسیدگی در آن اتفاق بیفتد نمی‌توانیم از طریق درد متوجه آن شویم. برای مثال سیاه شدن دندان عصب کشی شده می‌تواند به دلیل پوسیدگی اتفاق بیفتد ولی چون ما دردی در دندان حس نمی‌کنیم بنابراین اصلاً متوجه پوسیدگی نخواهیم شد. پس اگر شما دچار سیاهی دندان عصب کشی شده گشته‌اید، حتماً باید به متخصص مراجعه کنید چون دندانپزشک باید وضعیت دندان شما را بررسی کند. احتمال دارد که پوسیدگی شدید اتفاق افتاده و مجبور باشد بخش عمده‌ای از دندان را تخلیه کند. باید هر چه زودتر ترمیم انجام گرفته و روکش بر روی آن قرار گیرد.

خدمات بیشتر: پر کردن دندان

علت سیاه شدن دندان عصب کشی شده

با عصب کشی دندان فقط عصب‌هایی که در پالپ دندان وجود دارند قطع شده و در نتیجه دندان شما حس خود را نسبت به تغییر دما و درد از دست می‌دهد. در واقع اگر از این پس نوشیدنی‌های گرم و سرد مصرف کنید یا ضربه به دندان وارد شود، چون عصب قطع شده است، هیچ احساسی نخواهید داشت. ولی این بدان معنا نیست که دندان عصب کشی شده دچار عفونت یا پوسیدگی نمی‌شوند. پس یکی از مهمترین دلایل سیاه شدن دندان عصب کشی شده، همان بحث آسیب‌هایی است که به بافت دندان وارد می‌شود. ممکن است این تغییر رنگ به دلیل عفونت دندان‌های کناری بروز کرده باشد. البته بعد از عصب کشی دندان باید حتماً ترمیم کانال‌های دندانی انجام شود و اگر متخصص از مواد فلزی استفاده کند، همین موضوع نیز منجر به تغییر رنگ دندان و سیاه شدن آن می‌شود.

مطالب بیشتر: جراحی فک (بالا و پایین) و صورت – بررسی اجمالی و عوارض

سیاه شدن دندان عقل

دندان عقل آخرین دندانی است که در داخل فکر رشد می‌کند. با توجه به اینکه این دندان دقیقاً در انتهای فکین قرار گرفته است، تمیز کردن آن کمی سخت می‌شود. به خصوص اگر شما از جمله افرادی هستید که فک کوچکی دارید، نمی‌توانید به خوبی داخل دهان خود را تمیز کنید. اگر دندان عقل دچار پوسیدگی، خرابی و یا ضربه شود، مشکلاتی همانند سیاه شدن دندان عقل به وجود می‌آید. در واقع بهتر است هر از گاهی کاملاً دندان‌های خود را در داخل آینه نگاه کنید و در صورتی که علائم تغییر رنگ را در آن مشاهده کردید، حتماً به متخصص مراجعه کنید.

سیاه شدن دندان عقل باعث آسیب به دندان‌های کناری نیز می‌شود و اگر در اثر عفونت ریشه و پوسیدگی این اتفاق بروز کرده باشد، باید سریعا درمان را انجام دهید در غیر این صورت، دندان‌های کناری دندان عقل نیز دچار همین عارضه شده و به شدت پیشروی می‌کند. در نتیجه ممکن است برخی از دندان‌های خود را به طور کامل از دست بدهید.

سیاه شدن دندان آسیاب

سیاه شدن دندان آسیاب

همانند دندان عقل، دندان آسیابی نیز ممکن است در اثر پوسیدگی و عفونت دچار تغییر رنگ  شده باشد. البته توجه داشته باشید گاهی اوقات جرم‌هایی که بر روی دندان تشکیل می‌شوند باعث سیاه به نظر رسیدن دندان خواهند شد. اگر شما به دلیل وضعیت بزاق دهان یا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان دچار جرم دندان شده باشید، در صورتی که این جرم را زودتر درمان نکنید، با سرعت پیشروی کرده و کل سطح دندان را پوشش می‌دهد.

پس همیشه سیاه شدن دندان آسیابی نمی‌تواند نشان‌دهنده عفونت باشد. بلکه شما حتماً باید با متخصص صحبت کنید تا از طریق عکسبرداری‌ها، وضعیت پالپ و ریشه دندان را به طور کامل کنترل کند. در صورتی که متوجه شود پوسیدگی و خرابی در آن اتفاق افتاده است، قطعاً از شما می‌خواهد در اولین زمان ممکن درمان را شروع کنید.

علت سیاه شدن دندان از داخل

جالب این است که گاهی اوقات دندان‌ها از سمت داخل سیاه می‌شوند و ما از روی ظاهر نمی‌توانیم متوجه این تغییر رنگ شویم. اکنون زمانی که درد شدید را در دندان‌های خود احساس می‌کنیم، با مراجعه به متخصص به ما می‌گوید که دندان از داخل سیاه شده و به همین دلیل است که شما نتوانسته‌اید تغییر را مشاهده کنید. مهم‌ترین عواملی که موجب سیاه شدن دندان از داخل می‌شوند شامل:

  1. پوسیدگی دندان
  2. تخریب در پالپ دندان
  3. تغییر رنگ دندان به دلیل استفاده از مواد ترمیمی فلزی
  4. تغییر رنگ دندان به دلیل خوردن مواد غذایی رنگی

تا زمانی که عکسبرداری از دندان شما انجام نشود و علت این حادثه مشخص نگردد، نمی‌توان درمان قطعی را برای برطرف کردن سیاهی دندان معرفی کرد.

علت سیاه شدن دندان پر شده

توجه داشته باشید اگر تصور می‌کنید که ترمیم دندان باعث می‌شود دندان شما از این پس دچار پوسیدگی و خرابی نشود، سخت در اشتباه هستید. تا وقتی که بافت زنده دندان در فک شما وجود دارد، مستعد پوسیدگی و عفونت است. پس باید به بهداشت دهان و دندان توجه کنید. اگر سیاه شدن دندان پر شده برای شما اتفاق افتاده است، ابتدا بررسی کنید که آیا برای پر کردن دندان از مواد ترمیمی فلزی استفاده شده است یا نه چون همین موضوع باعث تغییر رنگ دندان می‌شود. در غیر این صورت، احتمال پوسیدگی در ریشه و پالپ دندان وجود دارد و همین اتفاق منجر به سیاه شدن دندان شده است.

سیاه شدن دندان از ریشه

سیاه شدن ریشه دندان

سیاه شدن ریشه دندان می‌تواند نشان دهنده بروز پوسیدگی و عفونت دندان باشد. در نتیجه در این زمان دندانپزشک باید قسمت سیاه شده ریشه دندان را به طور کامل تراشیده، پالپ مرده را خارج کند و بعد از انجام عصب کشی، اقدام به ترمیم دندان نماید. اما گاهی اوقات ضعیف شدن بنیه دندان منجر به سیاه شدن ریشه دندان خواهد شد یعنی اگر شما تغذیه مناسبی نداشته باشید و میزان کلسیم در رژیم غذایی کاهش یابد، به تدریج دندان دچار پوسیدگی می‌شود و در نتیجه راهی جز ترمیم باقی نخواهد ماند.

به همین دلیل است که همیشه توصیه می‌کنیم در کنار رعایت نکات بهداشتی و استفاده از نخ دندان و مسواک زدن، به رژیم غذایی خود بیشتر توجه کنید. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که مصرف کردن نوشیدنی‌های گازدار، چای سیاه، قهوه و دخانیات تأثیر بسیار زیادی بر روی سلامت دندان خواهد داشت. بنابراین کسانی که رژیم غذایی نادرستی دارند و یا اینکه عادت دارند در طول هفته سیگار بکشند، باید منتظر سیاه شدن ریشه دندان نیز باشند. در چنین شرایطی حتی اگر شما ترمیم و عصب کشی دندان را انجام دهید، تا وقتی که عادات نادرست را کنار نگذارید، باز هم خطر پوسیدگی و سیاه شدن ریشه دندان وجود خواهد داشت.

علت سیاه شدن دندان بعد از جرمگیری

تصور برخی از افراد این است که بعد از جرمگیری دندان یا بروساژ دندان، از این پس دندان‌هایی همیشه سفید خواهند داشت. در صورتی که این تصور کاملاً اشتباه است. مهمترین دلایل سیاه شدن دندان بعد از جرمگیری عبارتند از:

  1. اگر شما در چند روز اول بعد از جرمگیری دندان به سراغ دخانیات بروید، این بار دندان‌های شما سریع‌تر از قبل سیاه می‌شوند.
  2. باید بیشتر از قبل به بهداشت دهان و دندان توجه کنید به خصوص در یک هفته اول حتماً در سه وعده غذایی مسواک بزنید و در صورت خوردن نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های رنگی، دندان‌های خود را بشویید.
  3. در ۴۸ ساعت اول بعد از جرمگیری، به سراغ نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های رنگی نروید چرا که دندان‌های شما به تازگی جرمگیری شده و مستعد تغییر رنگ هستند. بنابراین به هیچ عنوان نباید با مصرف مواد غذایی رنگی شرایط را برای سیاه شدن دندان‌ها فراهم کنید.
  4. البته این نکته را نیز در نظر بگیرید که ممکن است این سیاهی نشانه‌ای از پوسیدگی دندان‌ها باشد. بنابراین اگر این سیاه شدن با درد همراه بود، باید متخصص دندان‌های شما را کنترل کند و در صورت رسیدن به عصب، عصب کشی دندان انجام گیرد.
مقاله قبلی
اگر ایمپلنت دندان عفونی شود چه اتفاقی می افتد؟ علائم و درمان (به روزرسانی 1402)
مقاله بعدی
درد طولانی دندان بعد از عصب کشی؛ تسکین دندان عصب کشی شده

6 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • خیلی عالی بود مرسی

    پاسخ
  • امیرمحمد خسروی
    جولای 18, 2023 10:38 ب.ظ

    سلام خسته نباشید جرم دندونی دارم که از 11 سالگی باهام و تابه الان بیش از 10 بار جرم گیری رفتم و هر بار بر میگرده و این جرم خیلی شدید و روی زیبایی صورت تأثیر زیادی میگذاره و کل دندونام رو چه عقب چه جلو پوشونده

    پیش 3 تا فوق تخصص رفتم هر 3 در کمال ناباوری گفتن نمیدونیم دلیلش چیه و پیش فوق تخصص گوارش و غدد هم رفتم اما اونهام نمی دونستن دلیلش چیه

    و آزمایش های زیادی ازم گرفتن و به جز ویتامین دی و کم خونی تالاسمی ضعیف، و یکمم بیلی روبین که گفتن چیز مهمی نیست تمام تست ها منفی و نرمال بودن و توی خلقت من موندن

    اما از یه چیز مطمئنم وقتی میارم بالا این جرم بدتر میشه، و آندوسکوپی هم رفتم منتها به جز التهاب و قرمز رنگی مشکلی نداشتم و شبا هم با دهن باز میخوابم

    پاسخ
    • می‌توانیم چند نکته کلی بیان کنیم:
      1. تشخیص دقیق مشکلات دندانی نیازمند مراجعه به دندان‌پزشک متخصص است. اگر تاکنون نتوانسته‌اید علت جرم دندانی‌تان را مشخص کنید، بهتر است با دندان‌پزشک متخصص دیگری مشاوره کنید یا در صورت لزوم به یک کلینیک دندانپزشکی تخصصی مراجعه کنید.
      2. اگر آزمایش‌های پزشکی شما نتایج منفی داشته‌اند، احتمالاً مشکل آن در علت‌های فیزیکی یا بیماری‌هایی مانند التهاب یا عفونت نیست. در این صورت، دندان‌پزشک می‌تواند با جزئی ترین بررسی‌ها و اطلاعاتی که از شما گرفته است، تجزیه و تحلیل کند تا به تشخیص دقیق‌تری برسد.
      3. همچنین، احتمالاً نیاز به تصویربرداری پیشرفته‌تر مانند رادیوگرافی، اسکن‌های کامپیوتری (CT) یا مغناطیسی (MRI) نیز وجود دارد تا مشکلات مخفی تر در دندان‌ها و فک‌ شناسایی شوند.
      4. مراقبت دندانی منظم، بهداشت دهانی مناسب و مصرف مناسب ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌توانند به حفظ سلامت دندان‌ها و جلوگیری از مشکلات جدی کمک کنند.
      5. اگر برای شما سوالی در مورد درمان‌ها و روش‌های مختلف برای بهبود جرم دندانی‌تان وجود دارد، بهتر است با دندان‌پزشک متخصص مشورت کنید.
      در نهایت، اگر هیچ کدام از دندان‌پزشکان تخصصی نتوانسته‌اند به تشخیص دقیقی برسند، شاید مراجعه به مراکز دانشگاهی تخصصی دندان‌پزشکی با تجهیزات پیشرفته و تخصصی‌تر، بتواند به شما کمک کند.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید ببخشید جراحی دندان عقل درد دارد منظورم اینه ک در حین جراحی ما دردی حس میکنیم؟

    پاسخ
    • سلا م وقت بخیر
      در زمان جراحی دندان عقل، پزشک احتمالاً از مواد بی حسی موضعی یا تزریق‌های تسکین دهنده استفاده می‌کند تا منطقه مورد جراحی را بی‌حس کند. با این حال، در برخی موارد، ممکن است در حین جراحی یک حس خفیف از فشار یا حتی درد کوتاه مدت احساس شود.
      پس از جراحی نیز ممکن است مدتی درد و عدم راحتی وجود داشته باشد که معمولاً با تجویز داروها و رعایت دستورات پزشک بهبود می‌یابد. در مواردی که جراحی پیچیده باشد یا عوارض پس از جراحی رخ دهد، درد ممکن است بیشتر باشد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

مطالب پربازدید